AZ vernedert Vitesse in finale play-offs en gaat Europa in

AZ heeft zich geplaatst voor de tweede voorronde van de Conference League. In de finale van de play-offs om Europees voetbal wervelden de Alkmaarders naar een ruime overwinning tegen Vitesse. De heenwedstrijd eindigde nog in een overwinning voor Arnhemmers.

AZ
AZ
6 - 1
Vitesse
Vitesse

Na het 2-1 verlies bij Vitesse gaf AZ al heel vroeg in de wedstrijd een krachtig signaal af. Na drie minuten was het al raak voor de thuisploeg. Jordy Clasie gaf vanaf de linkerkant van het veld een voorzet op Vangelis Pavlidis, die met een fraaie voetbeweging de rechterhoek vond: 1-0.

Misser
Vitesse miste daarna een enorme kans. Thomas Buitink kon in het strafschopgebied van dichtbij binnenschieten nadat de bal tegen de paal was gekomen, maar hij raakte de bal totaal verkeerd. Zijn inzet bereikte niet eens het doel.

Het werd het kwartier van de assists van Clasie, die vorige week in de return tegen SC Heerenveen ook al belangrijk was voor AZ. De kleine middenvelder gaf de bal op Tijjani Reijnders, die van afstand uithaalde. Een zwabberbal bleek voor de niet goed uitziende Jeroen Houwen onhoudbaar, waardoor de voorsprong verdubbeld werd.

Lopen
Dani de Wit voegde daar vier minuten voor rust een doelpunt aan toe na een perfect uitgespeelde aanval. Milos Kerkez bereikte de middenvelder met een lage voorzet, die de bal vervolgens letterlijk en figuurlijk binnen kon lopen. Opvallend detail was dat De Wit al begon met juichen voordat de bal over de lijn was.

Na rust was AZ ook de betere ploeg. Vanuit de omschakeling werd het 4-0. Jesper Karlsson stak Reijnders weg, die de bal rustig onder Houwen doorschoof, ondanks dat hij in de aanloop naar de goal even werd vastgehouden door Danilho Doekhi. Een terugspeelbal van Riechedly Bazoer op Houwen leverde voor AZ een unieke kans op voor de 5-0. Maar de indirecte vrije trap in het strafschopgebied werd door Hakon Evjen over het doel geschoten.

In de slotfase schoot Karlsson wel nog een vrije trap op fraaie wijze binnen. Bazoer herhaalde dat kunstje een paar minuten later. Maar het slotakkoord was voor Karlsson. Hij werkte een van richting veranderde voorzet van Reijnders binnen en maakte de vernedering voor Vitesse compleet.

Vroeg
AZ hoort op 15 juni bij de loting wie de tegenstander is in de tweede voorronde van de Conference League. De voorrondes worden afgewerkt op donderdag 21 en 28 juli. De Alkmaarders beginnen dus vroeg aan het nieuwe seizoen. En dat terwijl de Alkmaarders dit seizoen liefst 52 wedstrijden speelden.