AZ toont clementie voor dramatisch Ajax

De sportieve problemen van Ajax nemen ernstige vormen aan. De Amsterdammers mochten zich nog gelukkig prijzen dat AZ moeite had te profiteren van de overdaad aan kansen (2-0).

AZ toont clementie voor dramatisch Ajax

Trainer Martin Jol heeft nog geen uitweg kunnen vinden. Ajax kwam ook in Alkmaar slecht voor de dag. De keuze voor Christian Eriksen ten koste van Demy de Zeeuw was niet de oplossing in de middenveld-tombola.

Een aanhoudend probleem is het gebrek aan vertrouwen bij Luis Suarez. De Uruguayaanse aanvaller zag tot zijn eigen frustratie wederom een poging eindigen op de lat. Maar daarmee was ook de enige kans voor Ajax genoemd.

AZ daarentegen kon bogen over een flink aantal kansen. De Alkmaarse formatie verzuimde lange tijd zichzelf te belonen en zo het aanmodderende Ajax op achterstand te zetten. Graziano Pellè kopte net naast en kwam net als Pontus Wernbloom een voet te kort. Rasmus Elm liet de beste kans op de openingstreffer liggen. Vrij voor keeper Maarten Stekelenburg schoot hij de bal over.

De tweede helft was hetzelfde laken een pak. Ajax probeerde zich tevergeefs terug in de wedstrijd te knokken, terwijl AZ zich geen raad wist met de kansen. Stekelenburg hield zijn doel lange tijd schoon. Met name Pellè kon bij zijn eerste basisplaats dit seizoen niet opluisteren met een treffer.

Een half uur voor het einde zocht Jol zijn toevlucht in het inbrengen van Mido als breekijzer. Tegen BV Veendam kon de Egyptische spits de Amsterdammers vlot trekken. In Alkmaar bleef zijn inbreng beperkt. Ajax bleef een schim van zichzelf.

Een kwartier voor het einde viel de bevrijdende treffer voor AZ. Ragnar Klavan leverde vanaf links de goede voorzet af, die door Wernbloom knap werd binnengekopt. Twee minuten later was het een vergelijkbaar recept, met dit keer Stijn Schaars als aangever en Kollbein Sigthórsson als afmaker.

Ajax verloor meer dan alleen de punten. André Ooijer maakte de martelgang compleet door voor een overtreding op Pellè een rode kaart incasseerde en zo de topper tegen PSV volgende week moet missen.

Door het resultaat zag Ajax de achterstand op koploper PSV oplopen, terwijl het de hete adem van AZ in de nek voelt. Het verschil tussen de Amsterdammers en de Alkmaarders is slechts twee punten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's