AZ stelt teleur en incasseert nederlaag in Schotland

De eerste ontmoeting met Dundee United in de derde voorronde van de Conference League is voor AZ teleurstellend verlopen. De ploeg van Pascal Jansen ging met 1-0 onderuit. Niet alleen de uitslag, maar ook het veldspel stemde ontevreden: AZ creëerde nauwelijks kansen en was slordig in de combinaties. De Schotten waren, gesteund door het fanatieke thuispubliek, juist enthousiast en wisten AZ te bedwingen.

Dundee United
1 - 0
AZ
AZ

AZ moest het in Dundee stellen zonder Jesper Karlsson, Zinho Vanheusden, Yuki Sugawara (allen niet wedstrijdfit), Jens Odgaard (hamstring), Peer Koopmeiners (ziek) en de nieuwe aanwinst Riechedly Bazoer (ziek). De onwennig ogende Alkmaarders stichtten nauwelijks gevaar in de eerste helft, maar kwamen ook niet in serieuze problemen.

Na twintig minuten bracht doelman Hobie Verhulst redding op een schot van Craig Sibbald; aan de overzijde kopte Mayckel Lahdo van dichtbij op voormalig NAC Breda-keeper Mark Birighitti. De wedstrijd kwam voor de rust niet tot ontbranding. Na de pauze kwam AZ lange tijd niet verder dan wat halve kansen en brak Dundee de ban. Na een uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong.

Aan de zijlijn liet Glenn Middleton zowel Jordy Clasie als Hakon Evjen zijn hielen zien, door tussen de twee AZ'ers binnendoor te gaan. Hij combineerde in het strafschopgebied met Jamie McGrath en plaatste de bal in de linkerhoek, buiten bereik van Verhulst. Verder dan afstandsschoten kwamen de bezoekers in de daaropvolgende fase niet. In de 88ste minuut kreeg Vangelis Pavlidis een serieuze mogelijkheid, maar Birighitti lette goed op.

Volgende week donderdag wacht de return in Alkmaar. Als AZ erin slaagt de achterstand weg te poetsen, is Riga FC of Gil Vicente de opponent in de laatste voorronde. Die twee ploegen speelden woensdag al tegen elkaar en remiseerden met 1-1.