AZ dendert na zege op Ajax door dankzij goudhaantje Karlsson

AZ heeft woensdag ten koste van Heracles Almelo de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. Jesper Karlsson was van grote waarde voor de Alkmaarders. Nikolai Baden Frederiksen stal de show bij Vitesse-Sparta Rotterdam en hielp de Arnhemmers een ronde verder.

AZ
AZ
4 - 1
Heracles Almelo

AZ had na de 3-2 nederlaag in Almelo van eerder dit seizoen in de Eredivisie nog een appeltje te schillen met Heracles. De start van de Alkmaarders, die zondag nog met 1-2 wonnen bij Ajax, was voortvarend. Al na twee minuten schoot Vangelis Pavlidis raak. De Griekse spits kapte en draaide en legde de defensie van Heracles daardoor in de luren. Het schot van Pavlidis was doelman Koen Bucker te machtig.

De ploeg van trainer Pascal Jansen hield daarna de overhand, maar doelpunten lieten op zich wachten. Pas vijf minuten voor rust sloeg AZ weer toe uit een prachtige aanval. Yukinari Sugawara had aan de rechterkant alle ruimte en vond Jesper Karlsson met een lage voorzet. De Zweed, die begin deze week zijn contract verlengde tot medio 2026, schoot meteen en zag de bal achter Bucker verdwijnen. De aansluitingstreffer van Heracles mocht er daarna ook zijn. Nog voor rust vuurde Bilal Basacikoglu de bal hard in de kruising: 2-1.

Door de goal van Basacikoglu bleef het lang spannend in Alkmaar. Invaller Zakaria Aboukhlal was dicht bij de 3-1, die uiteindelijk viel dankzij Karlsson. Bucker had nog een antwoord op inzetten van Aboukhlal en Karlsson, maar was kansloos toen de Zweed het in de rebound nog eens probeerde. Het slotakkoord was aan invaller Yusuf Barasi, die oog in oog met Bucker voor de 4-1 en zijn eerste goal in de hoofdmacht van AZ zorgde. Zo gingen de Alkmaarders door naar de achtste finale. Komende zaterdag speelt de ploeg van Jansen thuis tegen Willem II. Heracles krijgt bezoek van FC Groningen.

Vitesse
Vitesse
2 - 1
Sparta Rotterdam

Op de ranglijst in de Eredivisie zijn de verschillen tussen Vitesse (4) en Sparta (17) groot, maar tijdens het bekerduel in Gelredome waren de twee clubs na een helft in evenwicht. De ploeg van trainer Henk Fraser opende zelfs de score. Een domme overtreding van Riechedly Bazoer leidde tot een penalty voor Sparta, die werd benut door Vito van Crooij. Heel lang konden de bezoekers echter niet genieten van die voorsprong. Nikolai Baden Frederiksen legde aan voor een vrije trap en schoot van grote afstand. Doelman Tim Coremans verkeek zich op dat schot en stond op het verkeerde been, waardoor de bal hard door het midden van het doel vloog.

In de tweede helft had Sparta weinig meer in te brengen tegen Vitesse, maar de goal van de Arnhemmers leek lange tijd niet meer te vallen. Tot Frederiksen in de tachtigste minuut opnieuw toesloeg. Het werd de avond van de Deen, want zijn tweede treffer was nog veel mooier dan zijn eerste. Uit een voorzet schoot Frederiksen de bal achter zijn standbeen langs in de linkerhoek. Opnieuw had Coremans het nakijken. Dankzij de 2-1 bekerde Vitesse door. Sparta krijgt komend weekend al kans op revanche. Vitesse komt zaterdag op bezoek in de Eredivisie.

Harkemase Boys
0 - 5
RKC Waalwijk

RKC Waalwijk kende geen problemen met derdedivisionist Harkemase Boys, maar had wel even nodig om op gang te komen in Friesland. Pas na 41 minuten opende Yassin Oukili de score met een volley in de linkeronderhoek. Een rake kopbal van Finn Stokkers zorgde voor een 0-2 ruststand. Stokkers, die het in de Eredivisie vooral moet doen met reservebeurten, pakte zijn kans. De spits zorgde na rust voor 0-3 door oog in oog met de keeper goed af te ronden. In de slotfase pikten ook Thierry Lutonda en Said Bakari hun doelpuntje mee.