AZ boekt eerste zege en laat De Graafschap puntloos

AZ heeft op bezoek bij De Graafschap zijn eerste competitie zege van dit seizoen geboekt: 3-1. Daardoor zijn De Superboeren na vijf duels nog altijd puntloos.

In de eerste helft was AZ een stuk beter dan De Graafschap. De Alkmaarders kwamen al in de dertiende minuut op voorsprong, maar hadden daarbij wel het nodige geluk. Het schot van debutant Rajko Brezanzic werd namelijk dermate van richting veranderd door Robin Pröpper dat doelman Hidde Jurjus geen schijn van kans maakte.

Vlak voor rust kwam de thuisclub uit het niets langszij. Nathaniel Will verschalkte Sergio Rochet met een prachtig afstandsschot. Dat doelpunt gaf de promovendus blijkbaar vertrouwen, want in de tweede helft kwam De Graafschap een stuk sterker voor de dag dan voor rust. Nathan Kabasele miste zelfs vrij voor Rochet.

Het waren echter niet De Superboeren, maar de Alkmaarders die scoorden. Weer maakte de dit seizoen al vaker bekritiseerde verdediging van De Graafschap geen sterke indruk. Markus Henriksen werd in de 63ste minuut namelijk geen strobreed in de weggelegd na een voorzet van Joris van Overeem, waarna hij binnenkopte. Twee minuten later maakte hij met een hard schot van afstand de derde AZ-goal.

Van die tegenslagen herpakte De Graafschap zich niet, waardoor de promovendus met nul punten troosteloos laatste staat in de Eredivisie. AZ klimt door zijn eerste triomf naar de middenmoot.