Atalanta rekent af met Marseille en plaatst zich voor eerste Europese finale ooit

Atalanta heeft zich donderdag voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor een Europese finale. De Italiaanse club schakelde Olympique Marseille uit en bemachtigde zo een ticket voor de finale van de Europa League, die op 22 mei wordt gespeeld in Dublin.

Atalanta Bergamo
3 - 0
Olympique Marseille

Na het gelijkspel (1-1) in Frankrijk van vorige week lag alles nog open in de halve eindstrijd tussen Atalanta en Marseille. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini, met Marten de Roon en Teun Koopmeiners in de basis, ging voortvarend van start en beet zich vast in de tegenstander. Gedurende de wedstrijd liet Atalanta nauwelijks meer los. Het was een klein wonder te noemen dat de thuisploeg bij rust niet met meer dan 1-0 leidde.

Kansen waren er genoeg. Zo raakte zowel Charles De Ketelaere als Gianluca Scamacca de lat. De Belg bediende Scamacca tussendoor ook, waarna de aanvaller voorlangs schoot. Keeper Paú López had daarnaast een antwoord op een kopbal van De Ketelaere. Marseille hield het een half uur vol. Ademola Lookman opende toen de score. De aanvaller deed het helemaal zelf en schoot met rechts van afstand raak in de verre hoek: 1-0.

Marseille stelde er heel weinig tegenover in Bergamo, maar kreeg in de beginfase van de tweede helft wel een goede kans op de gelijkmaker. Die kans was echter niet besteed aan Iliman Ndiaye, wiens stiftje wel over keeper Juan Musso ging, maar naast het doel belandde. Even later sloeg Atalanta wel toe. Verdediger Matteo Ruggeri ging de combinatie aan met Lookman en schoot verwoestend hard uit. Zijn schot vloog in de kruising en betekende de 2-0.

Marseille maakte het daarna niet meer spannend. Hans Hateboer viel in de slotfase nog in bij de thuisploeg, Mitchel Bakker bleef negentig minuten op de bank. Atalanta maakte er in de extra tijd ook nog 3-0 van via El Bilal Touré en staat dus voor het eerst in een Europese finale. In 1988 reikte de club tot de halve finale van de Europa Cup II, waarin het KV Mechelen van Aad de Mos te sterk was.

De tegenstander van Atalanta is Bayer Leverkusen, dat donderdag afrekende met AS Roma.