Zuinige sensatie Frankfurt droomt van Champions League

Reacties

RB Leipzig eist dit seizoen alle aandacht in de Bundesliga op door zich als promovendus te mengen in de titelstrijd, maar ook de prestaties van Eintracht Frankfurt zijn opzienbarend. VI-redacteur Lentin Goodijk over de ploeg die vorig seizoen op een haar na degradeerde en nu op een Champions League-plaats staat.

Zuinige sensatie Frankfurt droomt van Champions League

Luc Castaignos zal nog wel eens flink in zijn ogen wrijven als hij naar de huidige Bundesliga-ranglijst kijkt. De Nederlandse spits vertrok afgelopen zomer bij Frankfurt na een uitermate teleurstellend seizoen. De ploeg ontsnapte ternauwernood aan degradatie door 1. FC Nürnberg in de play-offs met miniem verschil te verslaan (1-1 en 0-1). Castaignos koos eieren voor zijn geld en vertrok naar Sporting Lissabon. Hij had ook niet kunnen bevroeden dat zijn club zich zo zou herpakken.

Onder trainer Nico Kovac, die in maart de ontslagen Armin Veh opvolgde, manifesteert Frankfurt zich op geheel eigen wijze in de Bundesliga-top. Want niet Borussia Dortmund, Schalke 04, Bayer Leverkusen of Borussia Mönchengladbach, maar Frankfurt leidt het Bundesliga-peloton achter kopgroep Bayern München- RB Leipzig. Hoe is het mogelijk dat Frankfurt clubs met een dermate veel grotere begroting onder zich weet te houden?

Het antwoord ligt in de zuinigheid. Met slechts 23 doelpunten in achttien wedstrijden is Frankfurt de minst scorende ploeg uit het linkerrijtje - koploper Bayern heeft zelfs bijna twee keer zoveel treffers gemaakt - maar eenmaal op voorsprong blijkt de ploeg van Kovac zeer moeilijk te verslaan. Afgelopen week was Schalke 04 de vierde ploeg die dit seizoen op de kleinst mogelijke nederlaag werd getrakteerd: 0-1. Het minimalistische spel van de voormalige degradatiekandidaat werpt duidelijk zijn vruchten af.

Vanuit een strakke organisatie weet de ploeg zonder sterren op zijn eigen manier toch te stralen door te variëren met formaties en tegenstanders collectief onder druk te zetten. Collectief is sowieso het toverwoord van de equipe van Kovac. Dat bleek onder meer in de 2-1 overwinning op Borussia Dortmund in november. 'Een beloning voor het harde werk', zei Kovac achteraf.

Transferuitgaven seizoen 2016/17
Club Bedrag (miljoen euro)
Bayern München 70
RB Leipzig 59,5
Eintracht Frankfurt 3,3
Borussia Dortmund 121,1
Hoffenheim 1899 23,4

De voormalige bondscoach van Kroatië past zijn tactiek ieder duel aan de tegenstander aan en frustreerde daarmee onder meer Dortmund. Trainer Thomas Tuchel sprak achteraf zijn ongeloof uit dat zijn club de bal er niet in kreeg bij Frankfurt, maar ze zijn niet de enige. In acht van de achttien competitiewedstrijden hield doelman Lukas Hradecky zijn doel schoon.

Wonder
Zo kan het zijn dat de ploeg zichzelf ineens terugvindt op de derde plaats, een positie die aan het eind van het seizoen rechtgeeft op directe plaatsing voor de Champions League. Als de minimalistische Bundesliga-sensatie zondagmiddag (17.30 uur) hekkensluiter SV Darmstadt 98 aan de zegekart bindt, kan de ploeg uitstekende zaken doen in de strijd om de plaatsen voor het miljoenenbal. Concurrent Dortmund krijgt namelijk Leipzig op bezoek.

'Laat ons een nieuw wonder worden', sprak Kovac zijn wens uit na de verrassende zege op Dortmund. De eerste Champions League-deelname in de geschiedenis van de club zou inderdaad een mirakel zijn, gezien het vorige seizoen, de begroting, het transferbeleid en het gebrek aan doelpunten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.