Arsenal maakt dankzij Sánchez einde aan sterke reeks Crystal Palace

Crystal Palace bleef in zijn laatste acht competitiewedstrijden ongeslagen; de langste reeks van The Eagles in de Premier League ooit zonder een nederlaag. Donderdagavond maakte Arsenal dankzij fraaie treffers van Shkodran Mustafi en Alexis Sánchez (2) echter een einde aan deze sterke serie: 2-3.

Arsène Wenger zal hebben genoten van de doelpunten van zijn ploeg, die allemaal erg fraai waren. De coach van Arsenal zat op Selhurst Park voor de 810e keer op de bank bij een Premier League-wedstrijd (een evenaring van het record van Sir Alex Ferguson) en zag zijn spelers niet in paniek raken na de plotselinge gelijkmaker van Andros Townsend (1-1). Een dubbelslag van Sánchez zorgde er uiteindelijk voor dat Arsenal na twintig speelronden nu net zoveel punten heeft als nummer vijf Tottenham Hotspur. Nummer vier Liverpool heeft een puntje meer.

Arsène Wenger zal Sir Alex Ferguson zondag aflossen als recordhouder.

Patrick van Aanholt, Timothy Fosu-Mensah en Jairo Riedewald zaten alle drie op de bank bij Palace en zagen een slaapverwekkend begin van de Londense derby. Het openingsdoelpunt, na 25 minuten spelen, kwam dan ook redelijk uit de lucht vallen. Alexandre Lacazette dwong Julián Speroni met een verrassend schot tot een redding en de keeper sloeg de bal goed naar buiten, maar had de pech dat Mustafi op de juiste plek stond. Uit een lastige hoek schoof de verdediger de 0-1 binnen.

Mesut Özil had de verdiende voorsprong voor Arsenal hierna moeten verdubbelen, maar hij miste nog in de eerste helft twee enorme kansen. Eerst werd Özil met een geweldige pass vrijgespeeld door Sánchez, maar de inzet van de middenvelder miste overtuiging en Speroni redde uitstekend. Zeven minuten voor rust stond Özil opnieuw oog in oog met de keeper, maar hij werd onder druk gezet en probeerde de bal daarom naar een ploeggenoot te passen. Dat mislukte.

Mesut Özil baalt van een gemiste kans.

Palace schoot in de eerste helft geen enkele keer op doel, maar bij het eerste schot tussen de palen was het vijf minuten na rust wel meteen raak. Wilfried Zaha gaf de bal vanaf links voor op Townsend, die Petr Cech met zijn harde schot kansloos liet. De wedstrijd zag er plotseling heel anders uit dan voor rust en Palace ging op zoek naar meer, maar Arsenal kréég meer. Op aangeven van Lacazette schoot Sánchez na een ruim uur kiezelhard raak in de korte hoek.

Nog geen vijf minuten later leek Sánchez het duel te beslissen met de 1-3. Jack Wilshere bediende met een geweldige pass zijn sprintende ploeggenoot, die de bal uitstekend controleerde en binnen tikte. Palace-manager Roy Hodgson liet Fosu-Mensah hierna invallen en hoopte dat een slotoffensief zijn ploeg alsnog aan een punt zou helpen. Zaha liet acht minuten voor tijd een enorme kopkans onbenut (hij kreeg de bal op zijn schouder), maar in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd kopte James Tomkins alsnog de 2-3 binnen.

In de vier minuten extra speeltijd probeerde Palace nog op gelijke hoogte te komen, maar dit lukte niet. De nummer zestien van de ranglijst leed zodoende de eerste nederlaag sinds 5 november en neemt het het zondag, op oudjaarsdag, in eigen huis op tegen koploper Manchester City. Arsenal gaat op dezelfde dag naar West Bromwich Albion en Wenger zal in dit duel het record van Ferguson gaan breken.