Arsenal krijgt te weinig in zinderende stadsderby tegen Tottenham

Arsenal heeft zondagavond weer niet gewonnen in een Engelse topper. Het feit dat tegen aartsrivaal Tottenham Hotspur een 0-2 achterstand goed werd gemaakt, zal toch reden voor vreugde zijn bij de fans van de thuisclub. In de slotfase had Arsenal zelfs kans op meer dan de remise.

Arsenal
Arsenal
2 - 2
Tottenham Hotspur

Na de nederlaag tegen Liverpool in de vorige speelronde stond er weer een topper op het programma. Arsenal werd weggeveegd door Liverpool, maar ook Tottenham kon weinig vertrouwen putten uit de vorige wedstrijd. Zij gingen met 0-1 onderuit tegen Newcastle United. In die wedstrijd besloot manager Mauricio Pochettino om sterspeler Christian Eriksen lang op de bank te houden, tegen Arsenal startte de ex-speler van Ajax wel. Daarmee kwam het aantal ex-Ajacieden in de basis van Tottenham op vier, Toby Alderweireld, Davinson Sánchez én Jan Vertonghen stonden achterin. Voor laatstgenoemde was het pas zijn eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen.

Het inzetten van Eriksen bleek een slimme zet van Pochettino, want al na tien minuten opende de Deen de score in het Emirates Stadium. Érik Lamela zag zijn schot gekeerd worden door keeper Bernd Leno, maar Eriksen benutte de rebound. Vijf minuten voor rust verdubbelde Harry Kane de marge voor de uitclub, door een penalty te benutten. Daarvoor had Granit Xhaka een domme overtreding gemaakt op Heung-min Son.

Harry Kane benut zijn strafschop voor de 0-2 tegen Arsenal.

Het leek weer een zware dag te worden voor Arsenal-fans. In de laatste tien topwedstrijden die Arsenal speelde, werd er slechts één gewonnen en gingen er zes verloren. De comeback werd echter nog voor rust ingezet. Alexandre Lacazette toonde zijn klasse door een strakke inspeelpass knap te controleren en vervolgens te verwerken tot doelpunt.

Die late goal leverde een extra spannende tweede helft op, waarin beide teams kansen kregen. Het was echter Arsenal dat de gelijkmaker produceerde twintig minuten voor tijd. Mattéo Guendouzi slingerde de bal in de zestien, waar Pierre-Emerick Aubameyang vrijliep tussen centrumverdedigers Vertonghen en Alderweireld. Met een slim tikje kreeg hij de bal langs keeper Hugo Lloris voor de 2-2.

Het zorgde voor een ommekeer in het wedstrijdbeeld, want na de gelijkmaker zette Arsenal de tegenstander vast op de eigen helft. Het leverde tien minuten voor tijd zelfs een complete comeback op, maar de 3-2 van Sokratis Papastathopoulos ging niet door. De Griek werkte een voorzet van Sead Kolasinac binnen, maar daarvoor stond de Bosniër buitenspel.

Onder leiding van de pijlsnelle Pierre-Emerick Aubameyang en Nicolas Pépé zette Arsenal tegenstander Tottenham Hotspur volledig onder druk in de slotfase.

De beladen Derby van Noord-Londen was tot dan toe van hoog niveau, maar ook relatief mak. In de slotfase sloeg de vlam alsnog in de pan. Sokratis kreeg geel na een opstootje, de al geel op zak hebbende Harry Winks werd gespaard. Zo werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld met 22 spelers binnen de lijnen, goals vielen er niet meer.

Door het gelijkspel eindigt Arsenal op de vijfde plek na de vierde speelronde, met zeven punten. Tottenham Hotspur staat in de middenmoot met vijf punten.