Arbitrale blunder kost Ajax late zege op Heracles

Ajax heeft voor de derde keer op rij niet weten te winnen. Tegen Heracles Almelo bleven de Amsterdammers steken op 2-2. Het elftal van coach Marco van Basten speelde slecht, maar had op het einde eigenlijk recht op de winst.

In blessuretijd dwong invaller Leonardo doelman Martin Pieckenhagen tot een redding. Luis Suárez tikte de rebound binnen, maar de goal werd ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel. Daardoor liep Ajax met een kater van het veld, waar het tegelijkertijd niet mocht mopperen dat het een punt aan het duel overhield.

Heracles had namelijk verrast in de eerste helft. Nadat Pieckenhagen twee grote kansen van Suárez onschadelijk had gemaakt was het de beurt aan Ricky van den Bergh. De middenvelder raakte met een prachtige volley de paal. Even later was het wel raak voor Van den Bergh, die Maarten Stekelenburg passeerde met een laag schot.

Na die 0-1 bleef Heracles de beste kansen krijgen en dat resulteerde zelfs in een 0-2 tussenstand. Na een ingooi klungelde de Ajax-defensie en na een kopbal van Juha Hakola tikte Vojtech Schulmeister de tweede goal van de gasten binnen. Ajax worstelde vooral met zichzelf. Er ging veel mis bij de Amsterdammers, waar Urby Emanuelson nog voor het rustsignaal naar de kant werd gehaald. Zijn vervanger Siem de Jong vertolkte een grote rol in de comeback.

Op aangeven van de invaller schoot Miralem Sulejmani in de zeventigste minuut met een gekruist schot de 1-2 binnen en twee minuten later verdiende De Jong een strafschop na een duel met Pieckenhagen. Suárez schoot de penalty binnen en dat was voor Ajax het sein nog voor de winst te gaan.

De druk resulteerde niet in veel grote kansen, maar in blessuretijd had Ajax dus recht op de drie punten. De arbitrage besliste anders en daardoor liepen de Amsterdammers tot woede van Van Basten opnieuw averij op. Ajax staat tweede in de Eredivisie met een achterstand van acht punten op AZ, dat woensdag Roda JC ontvangt. Heracles blijft elfde.