Anzhi Makhachkala: van Hiddink en Eto'o tot de grote ondergang

Reacties

Het water staat Anzhi Makhachkala tot aan de lippen. De Russische club degradeerde dit seizoen uit de Russische Premier League, maar een dreigend faillissement zorgt ervoor dat de voormalige club van Guus Hiddink volgend seizoen ook niet op het tweede niveau actief kan zijn.

Anzhi Makhachkala: van Hiddink en Eto'o tot de grote ondergang

'Anzhi is niet in staat om volgend seizoen uit te komen in de Olimp-Football Nations League (FNL).' Die kraakheldere woorden sprak Yevgeny Letin, hoofd van de Russische licentiecommissie, deze week in Russische media. 'Anzhi heeft het beroep ingetrokken en zal proberen de licentieprocedure voor de Professional Football League (PFL, het derde voetbalniveau van Rusland, red.) te doorlopen.' De woorden van Letin komen bovenop de zorgen die Anzhi-coach Magomed Adiev eerder al uitte. De coach was open over zijn vrees voor een faillissement.

De grote zorgen rondom de club uit Dagestan vallen niet bepaald uit de lucht, maar zijn wel een behoorlijk contrast met de jaren vanaf 2010. Zakenman annex politicus Suleyman Kerimov greep destijds de macht en wilde van Anzhi Makhachkala een Europese grootmacht maken. In de zomer van 2010 kwamen Roberto Carlos, Jucilei, Mbark Boussoufa en Diego Tardelli naar Dagestan, maar de seizoenen daarna vloeide het geld pas echt als water. Onder anderen Willian (35 miljoen), Samuel Eto'o (27 miljoen), Yuri Zhirkov (15 miljoen), Balázs Dzsudzsák (14 miljoen) en Christopher Samba (14 miljoen) kwamen naar Anzhi, waar Eto'o zelfs de bestbetaalde speler ter wereld werd. In 2012 werd Guus Hiddink coach.

Het voetbalgeluk lachte Anzhi toe. Na een vijfde plek in 2012 leidde Hiddink zijn ploeg in het seizoen 2012/2013 naar een derde plek in de Russische competitie terwijl in de Europa League de achtste finales werden bereikt. Iets wat ook het seizoen daarna lukte. Toen waren het AZ en Dick Advocaat die zich ten koste van de geelhemden plaatsten voor de kwartfinales van de Europa League.

Kerimov had toen de geldkraan door persoonlijke en financiële problemen al dichtgedraaid en hoewel Anzhi in Europa nog tot de achtste finales tegen AZ reikte, degradeerde de ploeg met een zestiende plek uit de Russische Premier League. Waar de topspelers er als de kippen bij waren om riante salarissen op te strijken in Dagestan, zo snel waren ze ook weer vertrokken. In januari 2014 verlieten Lacina Traoré en Jucilei als laatsten het zinkende Anzhi-schip.

Dat jaar, 2014, kreeg de club ook nog een miljoenenboete voor het overtreden van de Financial Fair Play-afspraken en eerder werd bekend dat clubeigenaar Kerimov door Wit-Russische autoriteiten gezocht werd vanwege machtsmisbruik. Kerimov, die grootste aandeelhouder was van een zoutmijn op Wit-Russisch grondgebied, stond zelfs op de most wanted-lijst van Interpol. De man die Anzhi de Champions League in wilde loodsen, verdween naar de achtergrond, Osman Kadiev nam eind 2016 de club over.

Suleyman Kerimov.
Suleyman Kerimov.

Charmeoffensief
In welke divisie Anzhi volgend seizoen uitkomt, is dus nog onduidelijk. De club heeft in elk geval de hulp ingeschakeld van voormalig speler en Real Madrid-legende Roberto Carlos. De Braziliaan komt in de Russische media met een charmeoffensief. 'Hallo allemaal, ik ben Roberto Carlos en heb drie jaar bij Anzhi gespeeld. Ik zie dat de club in grote financiële moeilijkheden verkeert en ik hoop dat mensen willen helpen om de club weer terug naar het hoogste niveau te brengen. Ik hoop op nieuwe investeerders voor de club zodat er professioneel voetbal gespeeld kan blijven worden. Ik heb het geld niet, maar als ik het had zou ik het in deze club steken.'

Of het charmeoffensief zal werken, moet blijken. De komende weken zal Anzhi proberen om een licentie voor het derde Russische voetbalniveau rond te krijgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Anzhi
Meer over Anzhi
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.