Tien jaar na Eto'o en Hiddink: Anzhi Makhachkala verliest proflicentie

Reacties

Anzhi Makhachkala houdt op te bestaan. De club uit de Russische deelrepubliek Dagestan heeft zijn proflicentie verloren, zo maakt Anzhi bekend via de officiële website.

Tien jaar na Eto'o en Hiddink: Anzhi Makhachkala verliest proflicentie

Vanwege grote financiële problemen komt Anzhi niet in aanmerking voor een licentie. In beroep gaan kan ook niet meer. Anzhi mag dus niet langer uitkomen in Football National League 2, het derde niveau van de Russische voetbalpiramide.

'Anzhi bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de geschiedenis van de club. Dank aan iedereen die al vele jaren ons favoriete team trouw is en in het beste geloofde. We bedanken alle spelers, coaches en stafleden, die met eer en waardigheid onze kleuren hebben vertegenwoordigd op de velden van Rusland en Europa', schrijft Anzhi.

Anzhi Makhachkala in 2012 met onder anderen Lassana Diarra, Samuel Eto'o en Christopher Samba.
Anzhi Makhachkala in 2012 met onder anderen Lassana Diarra, Samuel Eto'o en Christopher Samba.

'Beste fans, zonder jullie zouden we ons verhaal met mooie wedstrijden en grootste overwinningen niet hebben kunnen maken. Ieder van jullie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de club. Samen schreven we de geschiedenis van Anzhi. We moeten nu ook samen dit grote verlies dragen. Het hart van elke Anzhi-medewerker breekt samen met dat van jou. Al onze gedachten gaan vandaag uit naar het lot van onze trots.'

Voorlopig betekent het weigeren van de licentie dus het einde van de profclub Anzhi. 'Maar wij geloven niet dat dit het einde is. Wij geloven dat Anzhi op een dag zal terugkeren. Op een dag zal onze ster weer oplichten en nog helderder schijnen!'

De financiële zorgen van de laatste jaren zijn een behoorlijk contrast met de jaren vanaf 2010. Zakenman annex politicus Suleyman Kerimov greep destijds de macht en wilde van Anzhi Makhachkala een Europese grootmacht maken. In de zomer van 2010 kwamen Roberto Carlos, Jucilei, Mbark Boussoufa en Diego Tardelli naar Dagestan, maar de seizoenen daarna vloeide het geld pas echt als water. Onder anderen Willian (35 miljoen), Samuel Eto'o (27 miljoen), Yuri Zhirkov (15 miljoen), Balázs Dzsudzsák (14 miljoen) en Christopher Samba (14 miljoen) kwamen naar Anzhi, waar Eto'o zelfs de bestbetaalde speler ter wereld werd. In 2012 werd Guus Hiddink coach.

Guus Hiddink was van 17 februari 2012 tot 22 juli 2013 trainer van Anzhi Makhachkala.
© Pro Shots
Guus Hiddink was van 17 februari 2012 tot 22 juli 2013 trainer van Anzhi Makhachkala.

Het voetbalgeluk lachte Anzhi toe. Na een vijfde plek in 2012 leidde Hiddink zijn ploeg in het seizoen 2012/13 naar een derde plek in de Russische competitie terwijl in de Europa League, waarin het in de derde voorronde twee keer won van Vitesse, de achtste finales werden bereikt. Iets wat ook het seizoen daarna lukte. Toen waren het AZ en Dick Advocaat die zich ten koste van de geelhemden plaatsten voor de kwartfinales van de Europa League.

Kerimov had toen de geldkraan door persoonlijke en financiële problemen al dichtgedraaid en hoewel Anzhi in Europa nog tot de achtste finales tegen AZ reikte, degradeerde de ploeg met een zestiende plek uit de Russische Premier League. Waar de topspelers er als de kippen bij waren om riante salarissen op te strijken in Dagestan, zo snel waren ze ook weer vertrokken. In januari 2014 verlieten Lacina Traoré en Jucilei als laatsten het zinkende Anzhi-schip.

Bekijk hier al onze video's
Meer Anzhi
Meer over Anzhi
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.