Vertrek Jucilei markeert definitieve ondergang Anzhi

Reacties

Het vertrek van Jucilei bij Anzhi Makhachkala maakt definitief een einde aan een even heftig als kortstondig tijdperk bij de club uit Dagestan. Met de transfer van de Braziliaanse middenvelder naar het Qatarese Al-Jazeera laten de Russische hemelbestormers ook hun laatste sterspeler gaan.

Vertrek Jucilei markeert definitieve ondergang Anzhi

Anzhi ontvangt van Al-Jazeera zeven miljoen euro voor Jucilei, die ook in verband werd gebracht met clubs uit de Premier League. Vorige week nam de voormalige club van Guus Hiddink en René Meulensteen al afscheid van zijn Ivoriaanse aanvalsleider Lacina Traoré (AS Monaco, tien miljoen).

Van het voormalige sterrenensemble van de even ambitieuze als controversiële clubeigenaar Suleyman Kerimov is daarmee helemaal niets meer over. De zakenman annex politicus greep in 2011 de macht bij Anzhi en sprak de intentie uit een internationale topclub neer te zetten in Makhachkala.

Samuel Eto'o werd na zijn transfer naar Anzhi de bestbetaalde speler ter wereld.
Samuel Eto'o werd na zijn transfer naar Anzhi de bestbetaalde speler ter wereld.

Het bleef niet bij woorden, want nog datzelfde jaar arriveerden Balazs Dzsudszak, Yuri Zhirkov, Mehdi Carcela, Mbark Boussoufa en Samuel Eto'o tegen een totaalbedrag van honderd miljoen euro. Eto'o, met een transfersom van 27 miljoen de duurste aankoop van allemaal, werd in Dagestan zelfs de bestbetaalde speler ter wereld. In 2012 verleidde Kerimov tegen een topsalaris zelfs Guus Hiddink tot een overstap naar het zuiden van Rusland. Om de komst van de Nederlandse coach kracht bij te zetten trok Kerimov nog maar eens zijn portemonnee voor Cherno Samba, Igor Denisov en Willian, die met een transfersom van 35 miljoen de duurste aankoop aller tijden van Anzhi werd.

Aanval op Europese top
Hiddink leidde de jaloersmakende selectie in het seizoen 2012/13 naar de derde plaats op de ranglijst en Anzhi's aanval op de Europese top leek nog slechts een kwestie van tijd. Niets bleek minder waar, want door financiële en persoonlijke problemen zag Kerimov zich medio 2013 genoodzaakt de geldkraan volledig dicht te draaien. Hiddink stapte op en Meulensteen werd zijn opvolger. De huidige manager van Fulham hield het slechts enkele weken vol bij Anzhi, dat op dat moment al volledig aan het imploderen was. Kerimov verkocht gedurende de zomermaanden voor liefst 150 miljoen euro aan spelers, waaronder Samuel Eto'o en Willian die allebei naar Chelsea verkasten. Ook Zhirkov, Denisov (Dinamo Moskou), Boussoufa en Lassana Diarra (Lokomotiv Moskou) zochten hun heil elders.

Traoré en Jucilei kozen deze maand als laatste overgebleven spelers uit het dreamteam van Kerimov eieren voor hun geld. Het zinkende schip dat Anzhi heet is daarmee vrijwel volledig verlaten. Het is nog een kwestie van tijd voordat de club, die afgetekend laatste staat in de competitie, in de anonimiteit verzinkt. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's