Anderlecht en debuterende De Zeeuw verslaan Been

Anderlecht heeft woensdagavond het eerste duel van de kwartfinales in het toernooi om de Belgische beker met 1-0 gewonnen van RC Genk. De ploeg van trainer John van den Brom was heer en meester in Brussel en verschafte zich met deze overwinning een goede uitgangspositie voor de return in Genk.

De oefenmeester van de paars-witten liet in deze confrontatie voor de beker de Nederlander Demy de Zeeuw (foto) zijn debuut maken en ruimde tevens een basisplaats in voor zijn teruggekeerde aanvoerder Lucas Biglia. Eerder deze maand raakte hij nog in opspraak omdat hij langer in zijn vaderland verbleef, waarop al werd gesuggereerd dat hij een transfer wilde forceren.

Het duel begon voortvarend voor de ploeg van trainer Mario Been, met kansen voor Steven Joseph-Monrose en Jelle Vossen. Anderlecht, waar Bram Nuytinck in de basis stond en Samuel Armenteros mocht invallen, kreeg na de sterke opening van Genk de overhand, wat resulteerde in de openingstreffer na 29 minuten van Milan Jovanovic. De Serviër werd in stelling gebracht door Massimo Bruno, en rondde oog in oog met doelman László Köteles koelbloedig af.

Nog voor rust kreeg de ongenaakbare koploper van België de kans om met 2-0 de kleedkamer in te gaan nadat Genk-verdediger Serigne Modou Kara Mbodji aan de noodrem moest trekken na een slechte terugspeelbal van Kalidou Koulibaly. Wat volgde was de rode kaart voor de Senegalees en een strafschop voor Anderlecht. Guillaume Gillet faalde echter vanaf elf meter, wat alweer de negende gemiste strafschop is voor Anderlecht en de derde misser van Gillet.

Na de rust hetzelfde spelbeeld. Anderlecht zocht met een man meer nadrukkelijk de aanval tegen het tiental van Been, dat slechts sporadisch wat speldenprikjes uitdeelde. Grootste kans van de wedstrijd was er opnieuw voor Gillet, maar de inzet van de onfortuinlijke verdediger werd door Katuku Tshimanga van de lijn gehaald, waardoor zijn ploeg op 1-0 bleef steken.

Been zag zijn tiental in de tweede helft weinig kansen creëren en hoopte met het inbrengen van de van FC Twente-gehuurde Glynor Plet alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. De aanvaller wist echter geen potten te breken in de acht minuten die hem gegund werden.

Zo reist Anderlecht op 2 maart met een goed gevoel af naar Genk, waar de return plaats heeft in de strijd om de finaleplaats. De uiteindelijke winnaar tussen Genk en Anderlecht moet het in de finale opnemen tegen de winnaar uit de halve finale tussen KV Kortrijk en Cercle Brugge.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.