Amnesty slaat alarm: mensenrechtensituatie in Qatar wordt niet beter

Reacties

Amnesty International blijft aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie in Qatar. Het gastland van het komende WK doet volgens de organisatie te weinig om te situatie te verbeteren. Sterker nog, volgens Amnesty gaat het nu slechter dan een aantal jaar geleden.

Amnesty slaat alarm: mensenrechtensituatie in Qatar wordt niet beter
© Pro Shots

Amnesty meldt dat Qatar nog altijd op grote schaal mensenrechten schendt. Maandag staat de situatie in het land centraal tijdens een hoorzitting in het Duitse parlement. Het statement dat Amnesty daar zal afgeven, is in handen van de Duitse nieuwswebsite RND. Paspoorten van arbeidsmigranten worden nog altijd afgenomen, overwerken wordt niet beloond, pauzes en vrije dagen worden niet gerespecteerd en salarissen worden te laat of helemaal niet betaald.

De Qatarese overheid voerde de laatste jaren hervormingen door, wat volgens Amnesty leidde tot een verbetering van de situatie. Dat gebeurde tussen 2018 en 2020. Inmiddels zijn sommige positieve ontwikkelingen alweer teruggedraaid. Amnesty meldt dat er binnen het bedrijfsleven veel weerstand is tegen de hervormingen, die de invloed van de bedrijven zou laten afnemen.

Amnesty spreekt ondertussen van een 'cultuur van straffeloosheid' in Qatar. Werkgevers die zich niet aan de cao houden, ondervinden daar nauwelijks de consequenties van. Amnesty baalt dat het tot nu toe niet is gelukt om de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten structureel te verbeteren. Het WK zou het beeld vertekenen. Qatar heeft de situatie van arbeidsmigranten die aan de WK-stadions werken wel hebben verbeterd, maar zij vormen slechts twee procent van de totale groep arbeidsmigranten in het land.

Amnesty hoopt dat de FIFA in actie komt met compensatie voor alle mensenrechtenschendingen sinds 2010, wat een 'game changer' zou zijn. 'Al met al concludeert Amnesty International zeer duidelijk dat significante verbeteringen van de mensenrechtensituatie voor het overgrote deel van de arbeidsmigranten nog geen realiteit zijn geworden', schrijft de organisatie. Ook de Duitse voetbalbond DFB onderkent dat er nog altijd mensenrechten worden geschonden in Qatar.

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.