Alaba kan ook defensie Barcelona van wereldklasse maken

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie aandacht voor Barcelona. Hoe blijft de Catalaanse club aan de Europese top?

Alaba kan ook defensie Barcelona van wereldklasse maken

Stand van zaken
Barcelona won vorig seizoen de drie belangrijkste hoofdprijzen. Naast de Champions League werd namelijk ook de Copa del Rey en de Spaanse Primera División gepakt. Het succes was voor een groot deel op het conto te schrijven van het aanvallende supertrio, bestaande uit Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar.

De successen van het afgelopen seizoen kwamen tot stand na een grondige renovatie van de selectie in de zomer van 2014. Dat was nodig, aangezien de Catalaanse club een transferverbod boven het hoofd hing vanwege het aantrekken van buitenlandse minderjarige spelers. Die ban is deze zomer van kracht, waardoor Barcelona geen spelers mag halen. Aleix Vidal kwam wel over van Sevilla, maar tot 1 januari kan hij niet in actie komen. Clubicoon Xavi (All Sadd) en talent Gerard Deulofeu (Everton) zijn vertrokken.

Sterke en zwakke punten
Barcelona leunt weliswaar op de fantastische aanval, maar ook defensief zat het team van trainer Luis Enrique goed in elkaar in het afgelopen seizoen. Door direct druk te zetten bij balverlies worden counters van de tegenstander vaak al in de kiem gesmoord. Daarbij speelt verdedigende middenvelder Sergio Busquets een belangrijke rol. Met zijn spelinzicht verbindt hij de verdediging en de aanval van Barcelona, waarbij nieuwkomer Ivan Rakitic ook een belangrijke rol speelde.

Sergio Busquets is goud waard voor Barcelona. Het product van La Masia is een onmisbare kracht in het elftal van trainer Luis Enrique.
Sergio Busquets is goud waard voor Barcelona. Het product van La Masia is een onmisbare kracht in het elftal van trainer Luis Enrique.

Als Barcelona al zwakke plekken heeft, dan liggen die vooral achterin. Jérémy Mathieu is geen topspeler, terwijl het de vraag is of de 32-jarige Dani Alves nog lang kan blijven presteren op het allerhoogste niveau. Op het middenveld is het de vraag of Rafinha en Sergi Roberto de rol van back-up kunnen overnemen van Xavi.

Wie worden genoemd
Hoewel Barcelona dus geen spelers kan kopen, wordt toch de ene na de andere voetballer aan de Catalaanse club gelinkt. Dat heeft alles te maken met de aanstaande presidentsverkiezingen. Zo schermt kandidaat Joan Laporta met Juventus-speler Paul Pogba. Huidig voorzitter Josep Mario Bartomeu probeert op zijn beurt stemmen te winnen met Atlético Madrid-voetballer Koke.

Zo hebben de verkiezingen op 18 juli een grote impact op de sportieve koers die Barcelona in de komende jaren gaat varen. Ook spelers die mogelijk vertrekken zoals Martín Montoya en Pedro zullen waarschijnlijk pas meer te horen krijgen over hun toekomst als de nieuwe president van de Catalaanse club verkozen is.

Analyse
De sportieve successen in het afgelopen seizoen verhullen dat Barcelona wel degelijk kampt met grote problemen. Met name de aansluiting van La Masia op het eerste elftal raakte zoek. Dat Thiago Alcantara en Gerard Deulofeu de club de rug hebben toegekeerd is een teken aan de wand. Het is verborgen leed, maar dat het tweede elftal afgelopen seizoen degradeerde uit de Segunda División deed pijn.

Het wordt voor de Catalaanse club belangrijk om de deur van de jeugdopleiding naar het eerste elftal weer open te zetten. Breedte-aankopen als Thomas Vermaelen en Douglas Pereira moeten de deur gewezen worden, om grote talenten als Xavi Quintilla en Sergi Palencia perspectief te bieden op een doorbraak.  

De achttienjarige Xavi Quintilla heeft de potentie om in de toekomst uit te groeien tot vaste waarde bij Barcelona.
De achttienjarige Xavi Quintilla heeft de potentie om in de toekomst uit te groeien tot vaste waarde bij Barcelona.

In de voorhoede is het verstandig om Pedro een transfer te gunnen. De 27-jarige Spanjaard is de afgelopen jaren bijzonder belangrijk geweest voor Barcelona, maar binnen het systeem van Luis Enrique – die zonder échte buitenspelers speelt – is er geen ruimte voor hem. Gezien zijn staat van dienst verdient Pedro een mooie nieuwe club.

Om de defensie te versterken is David Alaba de perfecte keuze. De multifunctionele Oostenrijker kan zowel in het centrum van de defensie als linksachterin uit de voeten, terwijl hij bovendien ook op het middenveld inzetbaar is. Ten opzichte van Mathieu, die dit seizoen misschien nog wel af kan maken, zou de Bayern München-speler een enorme verbetering zijn. De grootste vraag is of Alaba zelf wat voelt voor een stap naar Camp Nou. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Barcelona? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.