Ajax-FC Utrecht: keeperstrijd beslist

De strijd om de Johan Cruijff Schaal moet voor de keepers van beide clubs een einde zijn van een voorbereiding van onzekerheid. Zowel bij Ajax als bij FC Utrecht was het geen uitgemaakte zaak wie als eerste keus het seizoen begint.

Ajax-FC Utrecht: keeperstrijd beslist

FC Utrecht heeft de Amstel Cup, en dus de plaats in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, voor een belangrijk deel te danken aan René Ponk. De goalie maakte vorig seizoen naam als penaltykiller. Toch moet de ervaren sluitpost zondag mogelijk op de bank plaatsnemen.

De mogelijke wissel van de wacht onder de lat heeft niet zozeer te maken met de mindere prestaties van Ponk, maar meer met de ontwikkeling van zijn stand-in Joost Terol. De 24-jarige Noordwijker, die afgelopen seizoen zijn debuut maakte in de Holland Casino Eredivisie, heeft zich zodanig gemanifesteerd dat trainer Foeke Booy voor een moeilijke keus staat.

'Joost heeft vorig seizoen in de topwedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord hele goede dingen laten zien. Ook op trainingen is hij sterk bezig. Niet voor niets hebben we met René al een tijdje terug gesproken en aangegeven dat er in de toekomst dingen kunnen gebeuren waardoor hij misschien begeleiding nodig heeft', zei Booy deze week in het Utrechts Nieuwsblad na het oefenduel met TOP Oss. Vrijdag hakte Booy de knoop door: hij koos voor Joost Terol. Ook bij Ajax heeft de voorbereiding niet éénduidig de eerste doelman aangewezen. Ajax-trainer Ronald Koeman gaf Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont in de aanloop naar het nieuwe seizoen gelijke kansen. Veel ontlopen beide keepers elkaar niet, het komt aan op details als coaching en spelhervattingen.

Koeman had vóór het Amsterdam Tournament zijn keuze gemaakt. Die mening is niet veranderd, hetgeen vooral voor Lobont een opluchting moet zijn. De Roemeen ging tegen Panathinaikos in fout, terwijl zijn concurrent Stekelenburg twee dagen later tegen Arsenal zijn goede vorm toonde.

Vrijdag maakte de Ajax-coach zijn besluit kenbaar maken: Maarten Stekelenburg is zijn eerste man. Bij Ajax heeft de keuze consequenties. De 'verliezer' wordt naar alle waarschijnlijkheid verhuurd, zo heeft keeperstrainer Wil Coort al laten doorschemeren. Het slot van de keeperstrijd is een opvallende element in het duel om de Johan Cruijff Schaal, die voor Koeman vooral een laatste graadmeter is. 'En daarom hecht ik veel waarde aan deze wedstrijd. Bovendien is het een echte prijs, weliswaar de minst belangrijke van de vier die we kunnen winnen, maar toch willen we deze schaal graag pakken', aldus de Ajax-coach in VI.

'Wij beschouwen het absoluut als hoofdprijs', zegt Booy. 'Dat beseffen mijn spelers, wij willen dan ook honderd procent inzet zien. Voor een club als FC Utrecht zijn dit soort wedstrijden de krenten.'

Bekijk hier al onze video's