Ajax neemt revanche op Vitesse met royale bekerwinst

Ajax heeft zich donderdagavond geplaatst voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi door Vitesse te verslaan. In het Univé Stadion in Emmen, waar naartoe werd uitgeweken omdat er in het Arnhemse Gelredome een dancefeest plaats heeft, won Ajax onder toeziend oog van slechts een slordige tweeduizend supporters de derde confrontatie van dit seizoen met de Arnhemmers met 4-0.

Ajax neemt revanche op Vitesse met royale bekerwinst

Zondag versloeg Vitesse Ajax nog met 3-2 in eigen huis na een 2-0 achterstand te hebben goedgemaakt. Eerder in het seizoen was de ploeg van trainer Fred Rutten in Amsterdam ook al te sterk voor de landskampioen. Tot een derde zege kwam het op de slotdag van de transferwindow niet.

In de bedrijvige beginfase nam Ajax al na zeven minuten de leiding. Waar Niklas Moisander en Christian Eriksen namens Ajax en Renato Ibarra namens Vitesse nog verzuimden de score te openen, deed Danny Hoesen dat wel. Hij kon van dichtbij binnen glijden na een ietwat gelukkige voorzet van Jody Lukoki (foto midden). De twee Ajacieden die betrokken waren bij het openingsdoelpunt moesten zondag nog toekijken. In Emmen kregen zij, evenals doelman Jasper Cillessen (die alle bekerduels keept), wel een basisplaats van trainer Frank de Boer. Bij Vitesse had Piet Velthuizen zoals gebruikelijk dit bekertoernooi plaats gemaakt voor Eloy Room.

Vitesse kon in het 'thuisduel' maar nauwelijks een vuist maken. Even leek Mike Havenaar alleen op Cillessen af te kunnen, maar juist op het moment dat de Vitesse-spits op kon stomen trok Moisander aan de noodrem. De Fin – die met de overtreding zijn eigen domme balverlies (foto onder) goed maakte – mocht niet klagen dat hij slechts geel kreeg van arbiter Richard Liesveld.

Een kwartier onderweg in de tweede helft leek Lasse Schöne voor de vroegtijdige beslissing te zorgen. Volkomen ongedekt kon hij raak schieten. Aangever Siem de Jong kon al even gemakkelijk door de defensie van de Arnhemmers heen soleren.

In de slotfase was Ajax uitermate slordig en liet de ploeg tot woede van De Boer aanvankelijk na de 0-3 te maken. Zo miste Derk Boerrigter een levensgrote kans. Uiteindelijk bleken de gemiste kansen dit keer niet fataal omdat invaller Kolbeinn Sigthórsson met twee treffers de eindstand bepaalde op 0-4. De IJslander schoot raak uit de rebound nadat Schöne een penalty miste en was met een kopbal trefzeker. Zo zette hij zijn rentree in de hoofdmacht na langdurig blessureleed (laatste wedstrijd was 12 augustus 2012 tegen AZ) luister bij.

Zodoende gaat Ajax donderdagavond in de koker voor de loting van de halve eindstrijd. AZ, PSV en PEC Zwolle zijn daarbij de mogelijke tegenstanders.


Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen