Ajax klopt slordig FC Twente en heeft zijn derde ster

Door een 3-1 overwinning op FC Twente heeft Ajax zijn dertigste landskampioenschap behaald. Twee goals van Siem de Jong en een eigen doelpunt van Denny Landzaat waren voldoende om de tegentreffer van Theo Janssen teniet te doen.

Ajax klopt slordig FC Twente en heeft zijn derde ster

Waar de twee beste ploegen van Nederland al eerder lieten zien prachtige wedstrijden op de mat te kunnen brengen, was het nu vooral de spanning die het duel meer dan aantrekkelijk maakte. FC Twente was opvallend slordig en Ajax was besluitvaardig op de juiste momenten en trok zo de wedstrijd, de titel en rechtstreekse plaatsing voor de Champions League naar zich toe.

Ondanks het verlies in de bekerfinale besloot Ajax-coach Frank de Boer dezelfde elf als in de, na verlenging, eindstrijd van het KNVB-beker toernooi het veld in te sturen. Bij FC Twente waren ten opzichte van die ontmoeting twee wijzigingen. Nikolay Mihaylov keerde terug onder de lat ten koste van Sander Boschker en Roberto Rosales was tijdig hersteld van een bovenbeenblessure. Dwight Tiendalli verkaste daarom naar de reservebank.

Na 35 seconden zette Bryan Ruiz zijn ploeg bijna in een zetel. De Costa Ricaan schoot vanuit een moeilijke hoek hard op het doel van Kenneth Vermeer na een prima pass van Bart Buysse. De Ajax-goalie stond echter prima opgesteld en wist de harde inzet te keren. Het maakte de Amsterdammers definitief wakker en met steeds meer intensiteit zetten ze het doel van de gasten fors onder druk.

De Tukkers bleken echter goed gegroepeerd en Ajax kreeg de kans te voetballen tot de zestien meter waar het laatste idee meestal het minste was. Miralem Sulejmani had een goede kans na een soepele combinatie met Christian Eriksen en Siem de Jong maar de Serviër mikte over. Het gaf de thuisploeg iets meer vertrouwen en na 23 minuten kwam de openingstreffer.

Gregory van der Wiel kreeg teveel ruimte om voor te geven. De rechtsback deed dit met de juiste scherpte. Te ver voor zowel keeper Mihaylov en de Twentse verdediging. Siem de Jong was slim weggelopen bij Rosales en volleerde de strakke pass bij de verre paal knap binnen. Ook na de goal bleef de druk van de Amsterdammers aanhouden, maar echt gevaarlijk werden ze niet. FC Twente opereerde voorzichtig en kwam er slechts mondjesmaat uit. Het was dan wel direct gevaarlijk. Nacer Chadli was twee keer zijn bewaker Van der Wiel te slim af en zocht Denny Landzaat. De middenvelder kwam bij de eerste poging een voetlengte tekort en bij de tweede mikte hij zijn schot een centimeter langs de verkeerde kant van de paal, buiten het bereik van de zwevende Vermeer.

Waar in het eerste bedrijf de spanning hoog was en het spektakel wat minder, kwam na de hervatting het tweede element tot volle wasdom. Terwijl de bal nog maar net rolde, kwam Ajax op 2-0. Wederom kwam de voorzet van Van der Wiel, maar nu was het de ongelukkige Landzaat die vallend zijn eigen goalie klopte met een kopbal.

Terwijl de Arena voor de tweede keer ontplofte, liet FC Twente zien nog immer over een grote dosis veerkracht te beschikken. Buysse speelde strak in, Luuk de Jong legde met de hak klaar en Theo Janssen plaatste met zijn machtige linkerbeen zijn dertiende seizoenstreffer én de aansluiting tegen de touwen.

Het leidde een zeer nerveuze fase in van de wedstrijd. De spanning die al weken rond de wedstrijd hing, leek ook in de lijven van de 22 hoofdrolspelers te kruipen. Slordigheid werd de standaard, maar de spanning bleef ongekend en intens. Zeker omdat balbezit een te hoog gegrepen begrip leek. De coaches besloten daarom in te grijpen. Eyon Enoh kwam voor de fletse Sulejmani en breekijzer Marc Janko verving de ongelukkige Landzaat. Het was duidelijk wat de coaches van plan waren.

Ajax bouwde de defensie zoveel mogelijk dicht en gokte volledig op de counter. FC Twente ging voor opportunisme en hoopte op een briljante ingeving van Bryan Ruiz, Janssen of Chadli. Vlak nadat Chadli na een goede actie van Rosales net naast kopte, viel de beslissing in de 78ste minuut. Bij een spaarzame counter vonden de Amsterdammers het gewenste gaatje.

Wonderkind Eriksen lanceerde met een steekbal op voortreffelijke wijze Siem de Jong die met een mooi stiftje Mihaylov het nakijken gaf: 3-1. Het altijd zo georganiseerd spelende FC Twente had daar geen antwoord meer op. Spelmaker Janssen was meer bezig met de teleurstelling te verwerken dan op zoek te gaan naar hernieuwde aansluiting. Ruiz kreeg nog wel een goede kans, maar Vermeer toonde zich weer een uiterst betrouwbare sluitpost.

Na vier minuten toegevoegde tijd eindigde de uitstekend leidende Pieter Vink de wedstrijd en was de dertigste titel van Ajax een feit. De gewilde derde ster prijkt komend seizoen eindelijk op de shirts van de Amsterdamse grootmacht. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's