Ajax gaat winterstop in met kater na ploeterpartij in Tilburg

Ajax heeft in de laatste wedstrijd van 2020 twee punten laten liggen op bezoek bij Willem II. De Amsterdammers begonnen nog flitsend, maar de Tilburgers hielden de Eredivisie-koploper uiteindelijk op een gelijkspel.

Willem II
Willem II
1 - 1
Ajax
Ajax

Ook na de 4-1 zege van PSV op VVV-Venlo wist Ajax dat het 2020 af zou sluiten als de koploper van de Eredivisie. De vraag was alleen of de voorsprong op PSV louter op doelsaldo zou zijn, één punt of drie punten. Dat was logischerwijs afhankelijk van het resultaat dat de Amsterdammers op bezoek bij Willem II zouden boeken. Vooraf was er echter weinig reden om een stunt van Willem II te verwachten. De Tilburgers verloren vier Eredivisie-duels op rij, staan daarmee zestiende in de Eredivisie én tegen geen tegenstander scoorde Ajax zo vaak (275 keer) als tegen Willem II, dat in de laatste achttien thuiswedstrijden tegen Ajax alleen in 2008 wist te winnen.

Allemaal cijfers dus die in het voordeel van Ajax spraken voorafgaand aan de wedstrijd in Tilburg, maar na de 54ste minuut moesten de Amsterdammers toch echt vol aan de bak. Willem II-spits Kwasi Wriedt wist in die minuut namelijk de vroege 0-1 van Ajax van het scorebord te poetsen door fraai weg te draaien bij Perr Schuurs en de bal onder de hand van Andre Onana door te schieten.

Het was een fikse tegenvaller voor Ajax, dat juist nog zo goed aan de wedstrijden was begonnen in het Koning Willem II Stadion. Al na vier minuten was het Antony, woensdagavond duidelijk te herkennen aan zijn geblondeerde haar, die de 0-1 tegen de touwen schoot namens de Amsterdamse uitploeg. De Braziliaan maakte zijn zesde van het seizoen door de bal verrassend door Tilburgse benen te schieten. Doelman Robbin Ruiter werd daardoor ook verrast en was te laat met reageren.

Ajax, waar Klaas Jan Huntelaar weer in de spits was begonnen, kende daarmee een droomstart. Een droomstart die er echter ook voor zorgde dat de ploeg van coach Erik ten Hag geen stap teveel meer zette. Willem II kreeg daarmee de mogelijkheid om zichzelf aanvallend te laten zien en deed dat voor rust middels schoten van Ché Nunnely en Wriedt.

Zoals gezegd was het laatstgenoemde die in de tweede helft de Amsterdamse gelatenheid afstrafte en voor de 1-1 zorgde, waardoor Ajax vervolgens toch weer een tandje bij moest schakelen. Dat de koploper van de Eredivisie dit gewoon met elf man mocht blijven doen, daar mocht doelpuntenmaker Antony niet mee klagen. Hij maakte een natrappende beweging en werd daarvoor met geel bestraft door arbiter Jeroen Manschot.

Het tandje bijschakelen bij Ajax, waar Davy Klaassen uitviel met een blessure, ging echter niet in een tempo waarmee Willem II grote problemen had. De Tilburgers kregen zelfs via Vangelis Pavlidis en Wriedt ook nog goede schietkansen. Dusan Tadic trof nog wel de paal, maar in de negentigste minuut was er aan de 1-1 stand nog niets gewijzigd. Dat was mede te danken aan Ruiter, die zijn twijfelachtige optreden bij de 0-1 meer dan goed maakte met uitstekende reddingen in de slotfase.

Hij frustreerde Ajax daarmee in een aantal hachelijke momenten en zorgde ervoor dat Willem II na vier nederlagen op rij weer een punt pakte. Ajax loopt met dat puntje ietsje uit op PSV, maar de voorsprong op de Eindhovenaren is slechts één punt. De eerste wedstrijd na de winterstop? Ajax - PSV op 10 januari.