PSV sluit 2020 goed af ondanks schrikmomenten tegen VVV

PSV heeft het kalenderjaar 2020 afgesloten met een niet vlekkeloze thuiszege op VVV-Venlo. De Eindhovenaren wisten pas na rust afstand te nemen en zagen Mohamed Ihattaren geblesseerd uitvallen. Door de overwinning staan de Eindhovenaren nu wel (in ieder geval voor een dag) gelijk met Ajax.

PSV
PSV
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Het zal nog wel een tijdje duren voordat VVV in aanloop naar een wedstrijd tegen een van de topclubs níét meer wordt herinnerd aan zaterdag 24 oktober, de meest opmerkelijke voetbaldag van 2020. Toen verloor VVV thuis met 0-13 van Ajax, iets waaraan ook PSV-trainer Roger Schmidt voorafgaand aan de wedstrijd werd herinnerd. Maar, zo stelde hij: 'Soms heb je er van dat soort wedstrijden tussen zitten. Ik denk dat iedereen weet dat VVV echt niet zo slecht is als die uitslag deed vermoeden. Dat was een slechte dag, maar daar zullen ze ongetwijfeld van hebben geleerd. Het zal ze echt niet nogmaals overkomen.'

En hoewel hij het zelf liever anders had gezien, kreeg Schmidt gelijk: een monsterzege kwam er dinsdag niet. In het kader van de jacht op veel doelpunten was het ontbreken van Donyell Malen al een fikse tegenvaller voor PSV. De spits (goed voor zeven competitiegoals, waarvan vier in de laatste zes duels) kampte na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk van afgelopen weekend (1-4 winst) met spierklachten en was daar dinsdag nog niet van hersteld, zo legde Schmidt uit tegenover de camera van FOX Sports.

Met Noni Madueke op de plek van Malen kon PSV voor rust niet echt overtuigen, de thuisploeg begon slap. Na wat halve kansjes voor de Eindhovenaren waren het zelfs de bezoekers die op voorsprong kwamen. Vito van Crooij ontsnapte na een dieptepass van Danny Post, met zijn voorzet vond hij Jafar Arias, die de bal via het lichaam van Denzel Dumfries binnenschoot. PSV bleef worstelen en mocht VVV dankbaar zijn voor de 1-1, tien minuten voor rust. Christian Kum legde Noni Madueke zeer onhandig neer in de zestien, de terechte penalty werd overtuigend benut door Philipp Max.

Daarna werd PSV steeds ietsje dreigender. Ihattaren zag zijn schot van de lijn gehaald worden door Evert Linthorst, VVV ontsnapte aan een tweede penalty tegen toen de bal tegen de arm van de glijdende Georgios Giakoumakis kwam, voordat Cody Gakpo de bal op aangeven van Mario Götze net naast werkte en Max zijn kopbal gestopt zag worden door VVV-keeper Thorsten Kirschbaum. Op die momenten in de eerste helft liep het dus nog goed af voor de Limburgers, maar kort ná de pauze kopte Olivier Boscagli uit een corner van Max de 2-1 binnen.

Zeven duels niet verloren
Daarmee was het VVV-verzet wel gebroken. Op aangeven van Madueke schoot Gakpo de 3-1 schitterend tegen de touwen. Tegenvaller voor Schmidt was het uitvallen van Ihattaren, die al vroeg in de wedstrijd wat liep te trekkebenen en kort voor de 3-1 uiteindelijk de strijd moest staken. De zege kwam daarna geen moment meer in gevaar, in de slotseconde werd het door invaller Adrian Fein (weer na een assist van Madueke) zelfs nog 4-1.

En dus heeft PSV het kalenderjaar 2020 positief afgesloten. Door de overwinning op VVV staan de Eindhovenaren in ieder geval voor even gelijk met koploper Ajax, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft en het jaar woensdagavond afsluit met een uitwedstrijd tegen Willem II. Op zondag 10 januari (de eerste wedstrijd na de winterstop) treffen PSV en Ajax elkaar overigens in Amsterdam. Door de zege zijn de mannen van Schmidt bovendien al zeven competitieduels op rij zonder nederlaag, terwijl de thuiszege van dinsdag de derde driepunter op rij betekende.