Ajax bereikt negatief record, het uitsyndroom van Feyenoord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. In de lunchwedstrijd van zondag bindt Ajax de strijd aan met hekkensluiter NAC Breda. Later op de middag speelt Feyenoord de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Ajax bereikt negatief record, het uitsyndroom van Feyenoord

Ajax - NAC Breda

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Acht verliespunten heeft Ajax al in 2019, drie meer dan in de volledige eerste seizoenshelft. NAC Breda sprokkelde sinds de jaarwisseling slechts één punt bij elkaar en draagt sinds twee weken de rode lantaarn.

• Tijdens het met 1-0 verloren duel met Heracles Almelo leed Ajax liefst 185 keer balverlies, het hoogste aantal voor de Amsterdammers in dit Eredivisie-seizoen.

• NAC Breda kreeg al 47 goals om de oren. De laatste keer dat de Brabanders in dit stadium van de Eredivisie méér doelpunten hadden geïncasseerd, was in 1973/74 (toen 52).

Ajax begint zondag aan de 1.015e opeenvolgende dag waarin het geen koploper in de Eredivisie is, een gedeeld clubrecord. Ook tussen november 1990 en augustus 1993 stonden de Amsterdammers 1.015 dagen achtereen nooit bovenaan.

• Nul zeges boekte NAC Breda in zijn laatste dertien uitwedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dat de Brabanders minimaal veertien keer achtereen niet wonnen op vreemde bodem, was in 1983. Destijds bleef NAC Breda zelfs achttien keer achtereen verstoken van een triomf in een uitwedstrijd.

• Voor Donny van de Beek (vier goals in drie duels) als Klaas Jan Huntelaar (elf goals in twaalf duels) is NAC Breda de ploeg tegen wie zij het vaakst scoorden in Eredivisie-verband. Huntelaar staat trouwens op 99 competitiegoals in dienst van Ajax.

Ajax verloor vorige week bij Heracles Almelo.

Historie

Ajax - NAC Breda is toe aan editie nummer vijftig in Eredivisie-verband. De Amsterdammers staan op dertig zeges, de bezoekers veroveren drie keer de volle buit. De laatste uitzege dateert uit 2007: 1-3.

NAC Breda leed tijdens de vorige speelronde een thuisnederlaag tegen AZ.

• Rekenen we wedstrijden in Breda mee, dan is Ajax al achttien ontmoetingen met NAC Breda ongeslagen. In die serie zegevierden de hoofdstedelingen veertien keer en speelden ze vier keer gelijk.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-2
2012/13 5-0
2013/14 4-0
2014/15 0-0
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - FC Emmen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Na twee achtereenvolgende zeges ging Excelsior vorige week weer eens onderuit, tegen Fortuna Sittard. FC Emmen rekende af met ADO Den Haag en stak daardoor de Kralingers voorbij op de ranglijst. De verschillen op de ranglijst zijn echter heel klein.

• Excelsior kreeg dit seizoen al twee keer vier tegendoelpunten in een wedstrijd tegen een promovendus - de 4-1 nederlagen bij De Graafschap en Fortuna Sittard - en moet dus op zijn hoede zijn voor FC Emmen.

Excelsior probeert zich tegen FC Emmen te herstellen van de nederlaag bij Fortuna Sittard.

• Caner Cavlan stond na 21 speelrondes op vijf assists. Van alle verdedigers had alleen PSV'er Angeliño er meer gegeven: zes. Tegen ADO bereidde Cavlan de 2-0 van Sven Braken voor.

• Glenn Bijl werd dit Eredivisie-seizoen 43 keer teruggefloten voor een overtreding, daarmee deelde de FC Emmen-speler bij het ingaan van deze speelronde de eerste plaats in dit klassement met Denzel Dumfries.

• Excelsior kreeg deze competitie liefst negen tegentreffers in de laatste vijf minuten, het hoogste aantal van alle ploegen na 21 speelrondes.

In het lopende decennium verloor Excelsior slechts drie van zijn dertien thuiswedstrijden tegen promovendi. Die andere tien wedstrijden leverden vijf overwinningen en vijf remises op.

FC Emmen rekende vorige week af met ADO Den Haag.

Historie

Vijf seizoenen geleden stond dit affiche voor het laatst op het programma. In de Eerste Divisie werd het 2-2. De doelpuntenmakers waren Sander Rozema, Quenten Martinus (beiden FC Emmen), Lars Veldwijk en Lars Hutten (beiden Excelsior).

• Eerder deze competitie won Excelsior met 1-2 bij FC Emmen. In de 89ste minuut verzorgde Ryan Koolwijk de winnende treffer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Sinds de jaarwisseling sleepte FC Groningen al drie zeges in Eredivisie-verband in de wacht, eentje meer nog dan Feyenoord. Toch zijn de noorderlingen nog niet gevrijwaard van degradatiezorgen. Voor Feyenoord begint een periode vol uitdagende duels met ook nog de competitietopper tegen PSV en de bekerkraker tegen Ajax.

Ritsu Doan drukte vorige week tegen Vitesse meteen zijn stempel op het spel van FC Groningen. De spelmaker, die terugkeerde van de strijd om de Azië Cup, was bij de noorderlingen de speler met de meeste balcontacten (83), de meeste persoonlijke duels (25), de meeste dribbels (tien) en de meeste balheroveringen (twaalf).

Tegen De Graafschap hield Feyenoord vorige week voor het eerst sinds 25 november 2018 weer eens de nul in een Eredivisie-wedstrijd. Uitgerekend tegen FC Groningen was dat voor het laatst gelukt (1-0 winst in De Kuip).

FC Groningen maakte vorige week in de slotfase het verschil tegen Vitesse.

Feyenoord veroverde in uitwedstrijden slechts twaalf punten, achttien minder dan in duels in De Kuip. Bij geen enkele andere Eredivisie-club is dit verschil zó groot.

• Deze Eredivisie-jaargang is Steven Berghuis trefzeker geweest met acht procent van zijn schoten, oftewel zes van de 75. Vorig seizoen finishte de Feyenoorder nog op een percentage van 20 (achttien voltreffers met negentig schoten).

Voor ex-Feyenoorder Mo El Hankouri is dit natuurlijk een bijzonder duel. De aanvaller van FC Groningen noteerde na de winterstop ondanks zijn slechts 96 speelminuten al vijf succesvolle dribbels, samen met Mimoun Mahi het hoogste aantal bij de noorderlingen.

Feyenoord won tijdens de vorige speelronde eenvoudig van De Graafschap.

Historie

In historisch opzicht doen beide clubs weinig voor elkaar onder, als het gaat om Eredivisie-ontmoetingen in Groningen. Feyenoord triomfeerde veertien keer en FC Groningen was dertien keer succesvol. De laatste twee edities leverden drie punten op voor de Rotterdammers.

• Als we duels in De Kuip meerekenen, dan zegevierde FC Groningen in geen van zijn laatste veertien Eredivisie-duels met Feyenoord. De laatste overwinning dateert van 30 oktober 2011, toen het liefst 6-0 voor de noorderlingen werd.

• In de afgelopen 516 minuten kwam FC Groningen niet eens tot scoren tegen Feyenoord. Nog altijd wacht de ploeg op een opvolger van Michael de Leeuw, die op 16 april 2016 het net vond tegen de Rotterdammers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-2
2014/15 1-1
2015/16 1-1
2016/17 0-5
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - FC Utrecht

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Met achttien punten hield De Graafschap bij aanvang van dit weekeinde alleen NAC Breda onder zich. De Superboeren pakten liefst zestien punten op De Vijverberg. FC Utrecht speelde vorige week met 2-2 gelijk tegen PSV en maakte daarmee een einde aan een serie van vier achtereenvolgende Eredivisie-nederlagen.

Afgelopen week verrichtte Hidde Jurjus tegen Feyenoord liefst twaalf reddingen, het meeste voor een keeper in dit Eredivisie-seizoen én een persoonlijk record voor de doelverdediger van De Graafschap.

• In de eerste vier speelrondes van 2019 boekten drie clubs geen enkele zege: SC Heerenveen, NAC Breda en FC Utrecht.

• De Graafschap zegevierde in zijn laatste twee Eredivisie-thuisduels (met Fortuna Sittard en NAC Breda) en kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2000 drie keer achtereen zegevieren voor eigen publiek op het hoogste niveau.

FC Utrecht pakte vorige week een punt tegen PSV.

• Liefst 24 van de 33 goals die FC Utrecht dit Eredivisie-seizoen incasseerde, vielen in de tweede helft. Dat komt neer op een percentage van 73, het hoogste van alle Eredivisie-teams.

• In de eerste vier speelrondes van 2019 was De Graafschap-smaakmaker Youssef El Jebli de Eredivisie-speler die de meeste kansen had gecreëerd: liefst achttien.

Historie

Twintig keer eerder trad De Graafschap in de Eredivisie op als gastheer van FC Utrecht. De Superboeren staan op zeven zeges, net zoveel als de bezoekers.

In slechts één van de laatste negen edities kwamen beide teams tot scoren, in het seizoen 2007/08. De uitslag was toen 1-1 door goals van Will Johnson en Cedric van der Gun.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-1
2008/09 0-2
2010/11 0-0
2011/12 3-0
2015/16 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.