PSV heeft zondag maar gedeeltelijk geprofiteerd van puntenverlies van Ajax. In een knotsgek duel met FC Utrecht pakte de koploper een punt.

FC Utrecht
2 - 2
PSV
PSV

PSV en FC Utrecht kwamen als laatste in actie in speelronde 21 en daardoor wist de koploper precies waar het aan toe was. Ajax verspeelde immers zaterdag punten door met 1-0 te verliezen van Heracles Almelo en daardoor kon PSV een belangrijke slag slaan in de titelrace.

Daarbij kregen de Eindhovenaren ook goed nieuws vanuit de ziekenboeg, want zowel Hirving Lozano als Steven Bergwijn was fit genoeg om te starten. Het meespelen van het duo was onzeker, maar Lozano herstelde deze week van een hersenschudding en Bergwijn was weer inzetbaar na een onderbeenblessure.

Er was PSV dus extra veel aan gelegen om te winnen in De Galgenwaard, maar de Eredivisie zou de Eredivisie niet zijn als het allemaal weer anders liep. Het was namelijk FC Utrecht dat brutaal de leiding nam in eigen huis. Sander van de Streek kopte in de zevende minuut krachtig binnen na een corner.

PSV ging haastig op zoek naar de gelijkmaker en kreeg kansen via Pablo Rosario en Gastón Pereiro, die beiden niet tot scoren kwamen met het hoofd. Ook claimde PSV een penalty, nadat spits Luuk de Jong werd vastgehouden in de zestien. Scheidsrechter Pol van Boekel zag er echter niets in. Vijf minuten voor rust kreeg het aanvallend spelende PSV het deksel op de neus, na een razendsnelle counter maakte Gyrano Kerk pardoes de 2-0 in Utrecht.

De PSV'ers balen na de tweede treffer van FC Utrecht. Dit seizoen stond PSV alleen In De Kuip op een 2-0 achterstand halverwege. Die wedstrijd ging uiteindelijk met 2-1 verloren.

PSV-trainer Mark van Bommel besloot niet te wisselen in de rust en dus ging de koploper met dezelfde elf namen op zoek naar de aansluitingstreffer. Die werd na een klein uur geproduceerd. Bergwijn bereikte Luuk de Jong met een steekpass en de aanvoerder schoot alweer zijn negentiende Eredivisie-treffer van dit seizoen binnen.

Na de 2-1 drukte PSV het gaspedaal verder in en kwam FC Utrecht er nauwelijks meer aan te pas. Van Bommel bracht twintig minuten voor tijd Cody Gakpo voor de teleurstellende Lozano en hoopte opnieuw op een schokeffect met de jongeling. Vorige week had Gakpo immers maar enkele minuten nodig tegen Fortuna Sittard om te scoren en een assist af te leveren. Lozano viel nauwelijks op tegen FC Utrecht en ontsnapte in De Galgenwaard aan een gele kaart en dus een schorsing.

FC Utrecht hield lang stand, maar vijf minuten voor tijd ging het toch mis. De thuisclub verdedigde slordig uit, Denzel Dumfries pikte op en hij stelde De Jong met een lage voorzet in staat om te scoren. De rechtsback van PSV was later betrokken bij een veelbesproken moment. Dumfries gleed in zijn eigen zestien uit en nam in zijn val Simon Gustafson mee. FC Utrecht schreeuwde om een penalty, maar ook na het zien van de herhaling op aangeven van de VAR besloot Van Boekel de bal niet op de stip te leggen.

Zo eindigde een kraker in Utrecht in een gelijkspel en profiteert PSV slechts gedeeltelijk van de misstap van Ajax eerder in de speelronde. Het verschil tussen de nummer één en twee bedraagt nu na 21 wedstrijden zes punten.

'Dat het 2-2 is geworden bij FC Utrecht-PSV is een klein wonder'