Ajax beleeft beste start van deze eeuw, Feyenoord op schot in De Kuip

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Het meest in het oog springende duel van zondag gaat tussen Vitesse en Ajax. Feyenoord jaagt op revanche tegen NAC Breda.

Ajax beleeft beste start van deze eeuw, Feyenoord op schot in De Kuip

FC Groningen - PEC Zwolle

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel:

• Na de nederlagen tegen Vitesse en Willem II vierde FC Groningen vorige week bij De Graafschap zijn eerste driepunter van deze Eredivisie-jaargang. PEC Zwolle stond als enige club nog op nul punten na drie speelrondes.

• Nog altijd staat FC Groningen slechts op vier Eredivisie-overwinningen dit kalenderjaar. Van de clubs die dit en vorig seizoen op het hoogste niveau uitkwamen, noteerden tot dit weekeinde alleen VVV-Venlo en de tegenstander van zondag PEC Zwolle minder zeges, beide drie.

PEC Zwolle ging in zijn laatste zes Eredivisie-duels onderuit. Nog nooit verloren De Blauwvingers zeven keer op rij in de hoogste afdeling.

FC Groningen boekte vorige week ten koste van De Graafschap zijn eerste zege.

• Het overkwam PEC Zwolle slechts eenmaal dat het na vier speelrondes nog met lege handen stond. Dat was in het seizoen 1982/83, een negatieve statistiek die zondag kan worden geëvenaard.

• Sepp van den Berg kan met zijn zestien jaar en 256 dagen de jongste speler worden met tien Eredivisie-duels op de teller. Momenteel heeft Clarence Seedorf dit record (zeventien jaar en drie dagen) nog in handen.

• In de eerste drie speelrondes won Samir Memisevic liefst 33 van zijn 44 persoonlijke duels, meer dan elke andere speler in de Eredivisie.

PEC Zwolle verloor zeer nipt van PSV.

Historie:

• FC Groningen speelt voor de zeventiende keer een Eredivisie-thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De Blauwvingers veroverden slechts eenmaal alle punten. De noorderlingen triomfeerden twaalf keer en drie edities eindigden zonder winnaar.

• In de laatste vijf Eredivisie-duels met PEC Zwolle (uit en thuis) fabriceerde FC Groningen liefst zestien doelpunten.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - PEC Zwolle:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 0-0
2014/15 0-1
2015/16 2-0
2016/17 5-1
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - AZ

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

Ongetwijfeld snakt Heracles Almelo naar revanche na de smadelijke nederlaag bij Willem II van vorige week. Toch is de ploeg van trainer Frank Wormuth met vier punten uit drie duels redelijk aan het seizoen begonnen. AZ bezit zeven punten en stond voorafgaand aan dit weekeinde tweede.

• In de eerste drie speelrondes kreeg Heracles Almelo acht goals om de oren, een evenaring van het negatieve clubrecord dat vier keer eerder werd neergezet, voor het laatst in 2014.

• Sinds zijn Eredivisie-debuut voor AZ op 12 augustus 2017 noteerde Marco Bizot vijftien clean sheets, meer dan elke andere doelverdediger.

Vorige week werd Heracles Almelo ingemaakt door Willem II.

• Heracles Almelo trof in liefst negentien van zijn laatste twintig Eredivisie-thuisduels minimaal eén keer doel. Opmerkelijk genoeg was AZ de tegenstander in de enige wedstrijd in die reeks waarin dat niet lukte (0-3 op 13 april van dit jaar).

• De laatste keer dat AZ een Eredivisie-uitwedstrijd verloor van een club die geen deel uitmaakt van de traditionele topdrie was op 7 mei 2017. NEC was die dag met 2-1 te sterk voor de Alkmaarders.

AZ speelde gelijk tegen Vitesse.

Historie:

In het seizoen 2015/16 boekte AZ een spectaculaire 3-6 overwinning bij Heracles Almelo. Onder anderen Wout Weghorst (voor Heracles), Vincent Janssen (AZ) en Alireza Jahanbakhsh (AZ) waren die dag trefzeker.

• Heracles Almelo verloor zijn laatste negen Eredivisie-duels met AZ (uit en thuis), de langst lopende reeks nederlagen voor de Heraclieden.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - AZ:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 2-0
2014/15 0-3
2015/16 3-6
2016/17 1-2
2017/18 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - Ajax

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

Zowel Vitesse als Ajax geniet nog een ongeslagen status. De Amsterdammers hebben zeven punten, twee meer dan de thuisploeg.

• Tijdens de eerste drie speelrondes kwam Bryan Linssen tot twaalf schoten. Alleen Hakim Ziyech en Oussama Idrissi presteerden beter in dit opzicht met vijftien schoten.

• Linssen maakte in zijn laatste drie competitiewedstrijden tegen Ajax drie doelpunten. De Vitesse-smaakmaker is samen met Wout Weghorst de speler die Ajax-keeper Andre Onana het vaakst passeerde in de Eredivisie.

• Ajax noteerde met 86 procent van alle aangekomen passes de hoogste passnauwkeurigheid in de eerste drie speelrondes. NAC Breda (85,8 procent) en AZ (84,6 procent) completeerden de topdrie.

Ajax toonde zich vorige week veel te sterk voor FC Emmen.

• Inclusief de zes duels in de succesvol verlopen voorronde van de Champions League is Ajax sinds de start van het seizoen liefst negen officiële wedstrijden ongeslagen, de beste serie in 21 jaar. In 1997/98 gingen de Amsterdammers pas in het zestiende duel onderuit, bij Udinese in het UEFA Cup-toernooi.

Klaas-Jan Huntelaar staat op 124 Eredivisie-treffers en heeft nog maar twee goals nodig om op de gedeelde 25ste plaats te komen op de topscorerslijst aller tijden. Met nog één doelpunt erbij evenaart de Ajacied het totaal van Pierre van Hooijdonk.

Waarom Ziyech bij Ajax blijft.

Historie:

Vitesse won elf van zijn vorige 33 Eredivisie-thuisduels met Ajax, waaronder die van vorig seizoen (3-2). De bezoekers triomfeerden veertien keer.

• In het seizoen 2006/07 boekten de Arnhemmers een memorabele zege op Ajax. Ondanks een 0-2 achterstand trok Vitesse aan het langste eind: 4-2. Een rode kaart voor Gabri kwam Ajax destijds duur te staan.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - Ajax:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 1-1
2014/15 1-0
2015/16 1-3
2016/17 0-1
2017/18 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - NAC Breda

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

• Na de nederlaag bij De Graafschap rekende Feyenoord in Eredivisie-verband af met Excelsior en SC Heerenveen. NAC Breda verloor tweemaal en won één keer, van De Graafschap.

Feyenoord rekende tijdens de vorige speelronde af met SC Heerenveen: 3-5.

• Afgelopen week tegen SC Heerenveen maakte Robin van Persie voor het eerst sinds 20 november 2016 weer eens een competitietreffer met rechts. Destijds deed hij dat in dienst van Fenerbahçe.

• NAC Breda werd vorige week de derde Eredivisie-club - na Elinkwijk in 1960/61 en VVV in 1976/77 - met drie verschillende startende keepers in de eerste drie speelrondes. Volgt tegen Feyenoord nummer vier? NAC trok deze week Theo Zwarthoed en Benjamin van Leer aan.

NAC Breda verloor vorige week voor eigen publiek van Excelsior

• Sinds de jaarwisseling kreeg Feyenoord in competitieverband al 28 goals om de oren, nog maar eentje minder dan in heel 2017.

• Feyenoord produceerde in zijn laatste vier Eredivisie-thuisduels telkens ten minste drie treffers. De laatste keer dat de Rotterdammers dat in vijf achtereenvolgende thuiswedstrijden voor elkaar kregen, dateert uit 1992.

• Tijdens de eerste drie speelrondes kwam NAC Breda tot slechts 25 doelpogingen, het laagste aantal van alle Eredivisie-clubs.

'Het collectief moet de kracht van Feyenoord worden in de titelrace'

Historie:

• Feyenoord treedt alweer voor de vijftigste keer in Eredivisie-verband aan tegen NAC Breda in De Kuip. Alleen de editie van vorig seizoen ging verloren: 0-2. De resterende 48 edities resulteerden in 35 thuiszeges en dertien gelijke spelen.

• In de play-offs om Europees voetbal in het seizoen 2008/09 behaalde NAC Breda een eclatante zege in De Kuip. Het werd 0-4 door treffers van Rob Penders, Martijn Reuser, Kees Kwakman en Jonas Kolkka.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - NAC Breda:

Seizoen: Uitslag:
2011/12 3-1
2012/13 1-0
2013/14 3-1
2014/15 3-0
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.