Vitesse walst over Groningen heen bij Eredivisie-debuut Slutsky

Reacties

Het duel tussen de debuterende Eredivisie-trainers Leonid Slutsky en Danny Buijs heeft zondagmiddag een zege voor de Rus opgeleverd. Vitesse was zondagmiddag in eigen huis veel te sterk voor FC Groningen.

Vitesse walst over Groningen heen bij Eredivisie-debuut Slutsky
Vitesse
Vitesse
5 - 1
FC Groningen
FC Groningen

De 0-1 nederlaag tegen FC Basel afgelopen donderdag in de voorronde van de Europa League kwam ongenadig hard aan in Arnhem. 'Iedere nederlaag voelt een beetje als sterven', verwoordde Slutsky de enorme teleurstelling bij Vitesse. De nieuwe coach van de subtopper had een halve week om zijn team op te lappen voor de competitiestart en dat was hem alleraardigst gelukt.

In een vermakelijke wedstrijd nam Vitesse in de 22ste minuut al de leiding via Bryan Linssen. De linksbuiten reageerde bij een voorzet van Vyacheslav Karavaev veel alerter dan zijn directe tegenstander Deyovaisio Zeefuik. Linssen kwam voor zijn man en zorgde tegen zijn oude club voor de 1-0 door de bal beheerst voorbij Sergio Padt te werken. Kort na zijn goal mocht Linssen zeker niet klagen dat hij op het veld mocht blijven staan. De aanvaller maakte duidelijk een slaande beweging bij een opstootje, maar er werd niet ingegrepen door arbiter Allard Lindhout of de videoarbitrage. De duels waren sowieso pittig in Gelredome.

Groningen vocht zich terug in de wedstrijd en in de 38ste minuut kon Buijs voor het eerst echt juichen als coach van De Trots van het Noorden. De opvolger van Ernest Faber zag dat Ritsu Doan het eindstation was bij een knappe aanval. Tom van Weert hield de bal nog net binnen en gaf vanaf de achterlijn scherp voor. Doan was voor het doel het scherpst, de twintigjarige Japanner maakte de 1-1. Daar bleef het voor rust niet bij qua spektakel voor de neutrale toeschouwer. Bij een afgeslagen corner slingerde Alexander Büttner de bal opnieuw voor het doel. Matus Bero stond op de goede plek om binnen te koppen. De van Trabzonspor overgekomen middenvelder luisterde zijn Eredivisie-debuut op door te scoren, nadat hij in de voorronde van de Europa League al trefzeker was tegen FC Viitorul.

De ploeg van Slutsky stevende zo af op een goede start in de Eredivisie en tot grote tevredenheid van de tacticus maakte Vitesse zijn status als belangrijke kandidaat voor een plek in de topvijf na rust alleen maar meer waar. Met name in het laatste halfuur. Toen incasseerde Groningen namelijk de genadeklap van het ontketende Vitesse. Binnen tien minuten liep Vitesse uit naar een 5-1 voorsprong. Na een dieptepass van Linssen zorgde Roy Beerens oog in oog met Padt in tweede instantie voor de derde Arnhemse treffer van de middag.

De Groningse defensie was het spoor vervolgens helemaal bijster. Uit een voorzet van Beerens kopte de mee naar voren gekomen Jake Clarke-Salter de 4-1 binnen. Achter de Chelsea-huurling stonden bovendien nog twee Vitesse-spelers volledig vrij. De eerste Eredivisie-goal van de twintigjarige Engelsman tekende de wanorde bij de bezoekers. Tim Matavz maakte de ellende compleet voor zijn oude club door voor de 5-1 te zorgen.

Slutsky gunde bij de riante voorsprong Matavz, Linssen en Beerens in de slotfase nog rust om ze zo te sparen voor de return tegen FC Basel van komende donderdag. Groningen probeerde nog wel wat terug te doen, maar slaagde daar niet meer in.

Een primeur voor Leonid Slutsky: hij is de eerste trainer die zijn ploeg vijf keer heeft zien scoren bij zijn Eredivisie-debuut.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.