Vitesse klopt labiel Ajax na 2-0 achterstand

Het ongeloof was na afloop van de gezichten van beide coaches af te lezen. Vitesse zette in de tweede helft het thuisduel met Ajax op zijn kop. De Arnhemmers poetsten een 2-0 achterstand weg en wonnen met 4-2 van de labiele Amsterdammers.

Tot de 49ste minuut was er niets aan de hand voor Ajax. De ploeg van coach Henk ten Cate had in de eerste helft makkelijk afstand genomen van Vitesse via goals van Zdenek Grygera en Tom De Mul, en was in de 47ste minuut heel dicht bij de 0-3, toen Wesley Sneijder na een fraaie aanval op doel schoot. Harald Wapenaar redde echter en leidde daarmee onbewust de wederopstanding van zijn ploeg in.

Twee minuten later zette Anduele Pryor goed door op de linkerflank, waarna hij Danko Lazovic vrij voor het doel vond. Van dichtbij tikte de Servische spits zijn dertiende goal binnen. Weer twee minuten later was het Lazovic die opnieuw Thomas Vermaelen te slim af was, Urby Emanuelson opzij zette en bij de tweede paal Mads Junker aanspeelde: 2-2.

Ajax kwam deze eerste zes minuten van de tweede helft niet meer te boven. De Amsterdammers waren de kluts helemaal kwijt. Vitesse profiteerde van de onrust bij de bezoekers. Gabri was dé exponent van deze chaos, want de Spanjaard liep op domme wijze twee gele kaarten op en moest in de zeventigste minuut van het veld.

De rode kaart van Gabri werkte bij Vitesse als een rode lap bij een stier. De mannen van Aad de Mos belegerden het doel van Maarten Stekelenburg, en dat leverde vlak voor tijd drie punten op. Klaas-Jan Huntelaar liet Remco van der Schaaf vanaf de achterlijn voorzetten, waarna Fred Benson met een harde volley de 3-2 op het scorebord knalde.

En in blessuretijd counterde Vitesse via Lazovic en Youssouf Hersi naar de 4-2. Dat was het sein voor De Mos om dolgelukkig het veld te bestormen, terwijl Ten Cate vol ongeloof zijn dug out in beende.