Aftellen naar WK 2018: iconische goal van beste WK-elftal ooit

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 95 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: iconische goal van beste WK-elftal ooit
Brazilië op het WK 1970. Staand (vanaf links): Carlos Alberto, Brito, Wilson Piazza, Félix, Clodoaldo, Everaldo en bondscoach Mário Zagallo. Gehurkt: Jairzinho, Roberto Rivellino, Tostão, Pelé en Paulo César.

De iconische goal van Carlos Alberto tijdens de WK-finale tegen Italië (4-1) van 1970 was het 95ste en laatste doelpunt van het toernooi en stond symbool voor de kracht van wereldkampioen Brazilië; hoe Clodoaldo vier Italianen uitkapt, de pass van Rivelino op de naar links uitgeweken rechtsbuiten Jairzinho (die zo de Italiaanse linksback Giacinto Facchetti weglokte), het overzicht van Pelé en de verwoestende uithaal van de mee opgekomen rechtsback Carlos Alberto.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Waar andere pareltjes uit de WK-historie een staaltje van individuele klasse zijn, was dit doelpunt de ultieme teamgoal. En de hele wereld keek mee. Voor het eerst werd het WK wereldwijd live uitgezonden. In kleur. De liefhebber zat aan de buis gekluisterd. Het legendarische elftal van bondscoach Mário Zagallo (zelf wereldkampioen in 1958 en 1962) schitterde in een voor die tijd modern 4-2-4-systeem en wordt door velen beschouwd als het beste ooit op een WK.

Waar andere legendarische ploegen als het Hongarije van 1954 en het Nederlands elftal van 1974 stierven in schoonheid (lees: in de WK-finale van West-Duitsland verloren), zette dit Brazilië de kroon op het werk door in de finale Europees kampioen Italië te overklassen. In de groepsfase hadden Pelé en de zijnen regerend wereldkampioen Engeland al met 1-0 verslagen. In de knock-outfase waren Peru (4-2) en Uruguay (3-1) vervolgens ook geen partij voor De Goddelijke Kanaries.

QUIZVRAAG: Carlos Alberto is de enige aanvoerder in de WK-historie die zijn land met een doelpunt in de finale naar de wereldtitel leidde. Welke vijf captains scoorden ooit in een WK-finale voor de verliezende partij?

ANTWOORD 10 MAART: Leo Beenhakker nam in 2006 in zijn WK-selectie ook de eerste Trinidadaan (zo heet iemand uit Trinidad & Tobago, jawel) met speelminuten in de Champions League op. Wat is zijn naam? Russell Latapy.

WERELDKAMPIOENEN DIE AL HUN WEDSTRIJDEN WONNEN


WereldkampioenWKDuelsDoelsaldo
Uruguay1930415-2
Italië1938411-5
Brazilië1970619-7
Brazilië2002718-4

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.