Aftellen naar WK 2018: het finaletrauma van Nederland

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 97 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: het finaletrauma van Nederland

Gerd Müller was op het WK 1974 de maker van het 97ste en laatste doelpunt op het WK in West-Duitsland. Der Bomber boog in de finale tegen Nederland de stand om in Duits voordeel (2-1), nadat Johan Neeskens uit een strafschop nog voor een vroege voorsprong had gezorgd. Het gastland werd twintig jaar na het veroveren van de wereldtitel in 1954 voor de tweede keer wereldkampioen. Voor Oranje betekende die nederlaag het begin van een finaletrauma.

Vier jaar later stootte het Nederlands elftal ondanks de afwezigheid van Johan Cruijff en Willem van Hanegem opnieuw door naar de eindstrijd. Weer was het gastland daarin te sterk. Nadat Rob Rensenbrink zijn inzet vlak voor tijd tegen de paal zag belanden, trok Argentinië de zege in de verlenging naar zich toe door goals van Marío Kempes en Daniel Bertoni: 3-1. Nederland werd na Hongarije en Tsjechoslowakije daardoor het derde land dat twee WK-finales verloor.

Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika kreeg een nieuwe generatie internationals de kans de pijn van die twee verloren finales te verzachten, maar het trauma werd alleen maar erger. Veel liefhebbers kunnen nog steeds niet kijken naar het moment dat De Teen van Casillas de wereldtitel in de weg stond. En dus staat de teller voor Nederland op drie verloren WK-finales. Geen enkel ander land was zó vaak zó dicht bij de wereldtitel zonder hem daadwerkelijk te winnen.

QUIZVRAAG: Cruijff en Van Hanegem ontbraken in 1978, maar welke negen internationals speelden in Argentinië wel hun tweede WK-finale op rij?

ANTWOORD 8 MAART: Wat was het laatste land dat op weg naar de wereldtitel alleen landen van het eigen continent versloeg? West-Duitsland in 1954.

ALLE FINALISTEN IN DE WK-HISTORIE


LandFinalesWinstVerlies
Duitsland844
Brazilië752
Italië642
Argentinië523
Nederland303
Uruguay220
Frankrijk211
Hongarije202
Tsjechoslowakije202
Engeland110
Spanje110
Zweden101

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.