ADO Den Haag en SC Heerenveen stuiten op experts bij toetje

Reacties

De play-offs met als inzet een ticket voor de tweede voorronde van het Europa League-toernooi worden woensdagavond in gang gezet. Met behulp van Opta blikt Voetbal International vooruit op ADO Den Haag - Vitesse en SC Heerenveen - FC Utrecht.

ADO Den Haag en SC Heerenveen stuiten op experts bij toetje

Bekijk hier het hele schema van de play-offs om Europees voetbal

ADO Den Haag - Vitesse

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Laatste 5 duels ADO Den Haag: 8 punten
Laatste 5 duels Vitesse: 7 punten

• ADO Den Haag ging in slechts zes van zijn vorige 28 thuisduels met Vitesse in alle competities onderuit. De residentieclub trok vijftien keer aan het langste eind en zeven ontmoetingen eindigden onbeslist. In de reguliere competitie won ADO voor eigen publiek met 1-0 van Vitesse, dat in Gelredome wél afrekende met de formatie uit de Hofstad (2-0).

Vitesse eindigde als zesde met twee punten meer dan nummer zeven ADO Den Haag. Ook op de ranglijst op basis van de resultaten in dit kalenderjaar doen beide clubs weinig voor elkaar onder. Vitesse staat daarop zesde met 25 punten uit zeventien duels, ADO Den Haag is de nummer negen met 21 punten uit zestien wedstrijden. Die ene wedstrijd die de Arnhemmers meer afwerkten betreft het inhaalduel met Sparta Rotterdam.

ADO Den Haag zette zondag Roda JC Kerkrade opzij.

In het seizoen 2011/12 speelde ADO Den Haag voor het laatst wedstrijden in Europees verband. Als play-offwinnaar strandde de club destijds in de voorronde van het Europa League-toernooi. Vitesse nam deze jaargang nog deel aan de groepsfase van het een na belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubs.

ADO kan sprookje nog mooier maken in seizoenstoetje.

• Bij de laatste achttien officiële doelpunten van ADO Den Haag was Bjørn Johnsen (elf goals en nul assists) of Nasser El Khayati (twee goals en zes assists) rechtstreeks betrokken door zelf te scoren of de assist te leveren.

• Sinds de vernieuwde opzet van de play-offs - 2008/09 - veroverde alleen FC Utrecht vaker een Europees ticket op deze wijze dan Vitesse: drie om twee keer.

Vitesse sloot de reguliere competitie af met een gelijkspel bij Willem II.

• Sowieso is Vitesse een club die vaak sterk presteert in de play-offs. De Arnhemmers verloren slechts vier van de 22 wedstrijden die het afwerkte in het toetje met als inzet een Europees ticket.

Dit kalenderjaar verzorgde Vitesse-uitblinker Mason Mount al zeven assists, waarmee hij alleen in Feyenoorder Steven Berghuis (negen assists) zijn meerdere hoeft te erkennen. Mount was ook bij vijf van de laatste negen competitiegoals van de Arnhemmers direct betrokken (twee doelpunten en drie assists).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - FC Utrecht

Aftrap: 20.45uur
Scheidsrechter: Ed Janssen
Laatste 5 duels SC Heerenveen: 7 punten
Laatste 5 duels FC Utrecht: 6 punten

• In competitieverband kwam SC Heerenveen dit seizoen in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht. De Friezen leden een 3-1 nederlaag in de Domstad.

Zowel in het seizoen 2012/13 als in de jaargang 2016/17 ontmoetten deze clubs elkaar al in de play-offs om Europees voetbal. Al die vier duels - twee keer een tweeluik - mondden uit in een zege voor FC Utrecht.

FC Utrecht won geen van zijn laatste vijf uitwedstrijden in alle competities (twee gelijke spelen en drie nederlagen); de slechtste serie sinds een reeks tussen mei en september 2016.

SC Heerenveen leed zondag een verliesbeurt tegen Feyenoord.

• SC Heerenveen-verdediger Dave Bulthuis kan voor het eerst een wedstrijd tegen zijn oude club FC Utrecht afwerken. In het seizoen 2012/13 won hij de play-offs met de Domstedelingen.

• Zowel SC Heerenveen als FC Utrecht trof tijdens de reguliere competitie slechts eenmaal doel uit een strafschop, samen met Feyenoord het minst vaak.

FC Utrecht won zondag nipt van VVV-Venlo.

• In de reguliere competitie boekte SC Heerenveen slechts zes overwinningen voor eigen publiek, ex aequo de laagste score sinds de entree van de Friezen in de Eredivisie.

SC Heerenveen zette vijftien van de vorige 28 thuisduels met FC Utrecht in alle competities in winst om. Zeven keer zegevierden de Domstedelingen en zes confrontaties leverden geen winnaar op.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.