ADO deelt dreun uit aan Roda na bliksemsnelle goal Becker

ADO Den Haag heeft Roda JC Kerkrade in een directe confrontatie naar de zeventiende plaats verwezen. Dat gebeurde met ongekend grote cijfers, zeker voor Haagse begrippen: 4-1. Het betekende opnieuw een flinke tik voor de Limburgers.

ADO lag tegen Roda al na 47 seconden op koers voor de overwinning. Sheraldo Becker kreeg de bal aan de rechterflank van Dion Malone, rukte op tot in de Limburgse zestien en schoot vanuit een moeilijke hoek raak. Daarmee betaalde de keuze van Fons Groenendijk voor Becker zich direct uit. De 22-jarige aanvaller, begin dit seizoen op voorspraak van Zeljko Petrovic naar Den Haag gekomen, begon voor het eerst sinds het uitduel met Ajax (3-0) weer in de basis.

Becker bleef het restant van de degradatiekraker een plaag voor de defensie van Roda, dat twee weken na de 0-3 thuisnederlaag tegen FC Twente uitermate zwak voor de dag kwam in het cruciale duel met ADO. Dat kwam in de 28ste minuut dan ook op een 2-0 voorsprong toen Chris Kum tegen zijn oude club een strafschop veroorzaakte door de bal met de hand weg te tikken voor Mike Havenaar, het andere nieuwe gezicht in de ADO-basis. Nasser El Khayati scoorde: 2-0.

Nasser El Khayati begon in plaats van Donny Gorter in de basis. Mede door het doelpunt van de QPR-huurling tilde ADO zijn productie in thuisduels van negen naar twaalf treffers. De laatste keer dat de Hagenaren meer dan één keer scoorden was op 19 augustus (1-2 bij Sparta).

Roda-trainer Yannis Anastasiou greep vlak na de tweede tegengoal in door Ognjen Gnatic na een half uur te wisselen. De verdediger had al een gele kaart op zak. Zijn vervanger Mohamed El Makrini stond echter nog niet in het veld of ging ook op de bon. Het was de middag van de Limburgers in een notendop. Het na rust inbrengen van Athanasios Papazoglou zorgde weliswaar heel even voor nieuw elan, maar Mitchel Paulissen vond ADO-doelman Robert Zwinkels op zijn weg uit een vrije trap.

Becker stookte het Haagse vuurtje daarna nog even op door Ard van Peppen met een duwtje over de boarding te werken ten koste van een gele kaart. Zes minuten later bracht Havenaar de belangrijke zege in veilige haven door toe te slaan uit de rebound nadat Benjamin van Leer een schot van Malone had gelost. De doelman had zijn ploeg voor rust nog op de been gehouden met enkele reddingen, maar kon niet voorkomen dat Roda voor de vierde keer in vijf duels met grote cijfers onderuit ging.

Door na SC Heerenveen (3-0), PSV (0-4), en Twente ook van ADO te verliezen is Roda weer naar de zeventiende plaats gezakt. Papazoglou had het verlies een iets draaglijker aanzien kunnen geven, maar de Griekse spits kopte naast. Invaller Guyon Fernandez knikte in de 87ste minuut wel raak uit een voorzet van Randy Wolters. Daardoor boekte ADO de grootste zege van het seizoen - de 4-1 van El Makrini veranderde daar niets aan - en heeft nu evenveel punten als nummer vijftien Excelsior (25).