Achttien jaar later, was deze goal van Bergkamp de mooiste ooit?

Reacties

Voor altijd zal Dennis Bergkamp door Arsenal-fans herinnerd worden aan zijn doelpunt tegen Newcastle United. De wondergoal van de legende is deze maandag achttien jaar oud geworden, voor ons een goede reden om de fantastische actie nog eens te bekijken.

Achttien jaar later, was deze goal van Bergkamp de mooiste ooit?
© Pro Shots

Toeschouwers op St. James' Park konden hun ogen amper geloven, net als de miljoenen tv-kijkers. Nikos Dabizas was het slachtoffer bij de onvergetelijke beweging van Bergkamp. Na een inspeelpass van Robert Pirès speelde Bergkamp zonder aanname de bal met binnenkant links buitenom om Dazibas heen. De bal passeerde de Newcastle-verdediger links, Bergkamp zelf ging via rechts. Het gebeurde in een flits en achter de rug van Dabizas troffen bal en artiest elkaar weer. Bergkamp bekroonde de actie door de bal met binnenkant rechts in de verre hoek te schuiven.

Was de draai geluk? Sommigen dachten van wel, maar Bergkamp sprak dat tegen. 'Tien meter voordat de bal bij mij kwam, besloot ik al weg te draaien bij de verdediger. De bal kwam iets achter me, dus ik moest draaien om hem te controleren. Het zag er een beetje apart en speciaal uit, maar voor mij was dit de snelste manier naar de goal', zei hij later tegen FourFourTwo.

Ploeggenoot Thierry Henry vond de rust bij het afwerken misschien nog wel het meest bewonderenswaardige. 'Normaal ga je overdrijven als je iets bijzonders hebt gedaan. Hoe vaak zie je niet een geweldige balaanname gevolgd door een te gehaast schot? Dennis deed wat geweldigs, maar bleef kalm. Dat is het verschil tussen geweldige spelers en normale spelers.'

Van jongs af aan was Bergkamp al bezig met het controleren van de bal. De manier van stuiteren, het tempo, het effect. In zijn biografie Stillness and Speed vertelde hij als volgt over het trainen in zijn jeugd: 'Vaak was ik gewoon alleen en was ik gewoon de bal tegen de muur aan het trappen. Kijken hoe hij zou stuiteren, hoe hij terug zou komen en dan de bal controleren. Ik was niet geobsedeerd, maar ik vond het gewoon erg intrigerend hoe de bal bewoog, hoe het effect in elkaar zat en wat je met dat effect kon doen.'

De goal werd in 2017 door het Engelse voetbalpubliek bij een verkiezing van de BBC nog verkozen tot mooiste Premier League-goal ooit. Bekijk het legendarische doelpunt hieronder.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.