Achahbar en NEC halen uit, Bogarde debuteert met monsterzege

​NEC heeft vrijdag overtuigend de koppositie in de Jupiler League overgenomen van Fortuna Sittard. Het elftal van Adrie Bogers veegde mede dankzij een hattrick van Anass Achahbar de vloer aan met Jong AZ. Achtervolger Jong Ajax haalde onder leiding van eenmalig hoofdtrainer Winston Bogarde ook uit.

​​​​​​Jong AZ - NEC 2-7
De wedstrijd in Alkmaar werd afgewerkt in een vrij dichte mist. Scheidsrechter Ingmar Oostrom zag geen reden om het duel af te lasten, maar liet de ploegen wel met een oranje bal spelen. Daarmee maakte NEC de openingstreffer. Tijani Reijnders schoot uit kansrijke positie naast namens AZ, waarna Steeven Langil uit de counter stuitte op doelman Nick Olij. De rebound was een prooi voor Anass Achahbar, die schitterde tijdens zijn eerste basisplaats voor de Nijmegenaren.

De spits produceerde immers ook de 0-2. Na een grote kans voor Gregor Breinburg sloeg Achahbar wel toe uit een voorzet van Mart Dijkstra. Nog voor de pauze kreeg Jong AZ nog een klap, toen Breinburg een uitstekende aanval afrondde. In de tweede helft maakte Michael Heinloth met een prachtig afstandsschot de 1-3 van Jelle Duin alweer ongedaan. Achahbar maakte in de 65ste minuut zijn hattrick compleet door raak te volleren na voorwerk van Ferdi Kadioglu.

De aangever was twee minuten later zelf verantwoordelijk voor de 1-6. Na geschutter van Jong AZ wipte Kadioglu de bal over de uitkomende Olij. Met een fraaie vrije trap maakte Justin Bakker daarna de 2-6, maar het slotakkoord was voor NEC-spits Sven Braken. Door de ruime zege herovert NEC met veertig punten de eerste plaats op de ranglijst. Fortuna, dat op twee punten staat, komt zaterdag in actie tegen Jong FC Utrecht.

Jong Ajax - FC Volendam 7-0
Bogarde zat op De Toekomst op de bank als hoofdtrainer van Jong Ajax tegen FC Volendam. Door het vertrek van Marcel Keizer bij de hoofdmacht richt Michael Reiziger, normaal de eindverantwoordelijke bij de beloften, zich samen op het duel van het eerste elftal met Willem II op zondag.

Bogarde zag dat Jong Ajax bijna een helft nodig had om op voorsprong te komen. Alvorens Mateo Cassierra vlak voor rust aan buitenspel ontsnapte en de 1-0 maakte, waren de bezoekers gevaarlijk geworden via Enzo Stroo en Kees Kwakman. Na de openingstreffer kopte Cassierra bijna gelijk zijn tweede treffer binnen.

Na rust liep Ajax over Volendam heen. Na een uur maakte Cassierra wel zijn tweede doelpunt, waarna de Amsterdammers binnen een tijdsbestek van tien minuten ver uitliepen. Na een treffer van Ché Nunnely en de twaalfde competitiegoal van Cassierra maakte Noussai Mazraoui er vanaf de stip 5-0 van. In de 84ste minuut deelde invaller Kaj Sierhuis ook in het feest. De spits kopte fraai raak en maakte er in de slotminuut ook nog 7-0 van.

Door de eclatante zege nestelt Jong Ajax zich met 39 punten precies tussen NEC en Fortuna.

Telstar - De Graafschap 3-2
Telstar leek al vroeg op voorsprong te komen tegen De Graafschap, maar de treffer van Andrija Novakovich werd afgekeurd wegens buitenspel. In de tiende minuut was het wel raak, aan de andere kant: Anthony van den Hurk schoot hard raak van afstand. Vijf minuten later maakte Novakovich de openingsgoal ongedaan door een vrije trap binnen te koppen, om vervolgens de gelijkmaker te vieren à la Cristiano Ronaldo. De aanvaller zette Telstar in de 62ste minuut zelfs op voorsprong. In de slotfase leek de thuisploeg de zege weg te geven door een goal van Fabian Serrarens, maar Melvin Platje kroonde zich tot de held van Velsen-Zuid met de 3-2. Daardoor staat Telstar knap vierde en daalt De Graafschap naar plek zes.

FC Dordrecht - Jong PSV 2-3
Jong PSV blijft stijgen op de ranglijst. Binnen zes minuten kwamen de Eindhovenaren op voorsprong tegen Dordrecht. Na een goede actie gaf Mauro Júnior de bal voor en werkte Luivienno Statia in eigen doel binnen. In de twaalfde minuut was Mauro Júnior opnieuw de aangever. Na een combinatie met de Braziliaan drukte Justin Lonwijk succesvol af. In de tweede helft maakte Donyell Malen met een prachtige volley de aansluitingstreffer van Andreas Calcan ongedaan. De 2-3 van de voet van Mailson Duarte was niet voldoende voor een Dordrechts punt. Zo klimmen de beloften naar plek vijf en staat FC Dordrecht op de zestiende stek.

FC Emmen - FC Den Bosch 2-2
Het verrassend sterk presterende FC Emmen kreeg bezoek van FC Den Bosch, dat fel begon in een zeer open beginfase. De bezoekers kregen een enorme kans via Oussama Bouyaghlafen, namens Emmen waren Tim Siekman en Michiel Hemmen gevaarlijk. Muhammed Mert was uiteindelijk de maker van de langverwachte openingstreffer na het omspelen van doelman Dennis Telgenkamp. Nadat Cas Peters voor rust de stand gelijk trok met een intikker, zette Den Bosch-aanvoerder Niek Vossebelt zijn ploeg vanaf de stip weer op voorsprong. Even daarna miste Jort van de Sande een grote kans op de 1-3. Dat kwam Den Bosch duur te staan, want Peters trok met een penalty de stand weer gelijk. Daardoor staan Emmen en Den Bosch na de remise op respectievelijk plaats acht en negen.

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 0-0
Het was een klein wonder dat RKC in Deventer niet vroeg op voorsprong kwam. Zo kreeg Paul Voskamp een goede kopkans en werd een inzet van Serginho Greene zelfs van de lijn gehaald. De Brabantse storm ging enigszins liggen, maar toch moest Go Ahead-doelman Sonny Stevens zijn ploeg in de tweede helft behoeden voor een verlies met onder meer een goede redding op een inzet van Chovanie Amatkaryo.

Helmond Sport - SC Cambuur 3-0
Helmond Sport was de bovenliggende partij tegen SC Cambuur en kwam na een half uur dan ook op voorsprong via Jason Bourdouxhe, nadat Cambuur-doelman Erik Cummins zijn ploeg in eerste instantie op de been hield. Tien minuten na rust verdubbelde Robert Braber met het hoofd de score. Omdat Cambuur niet meer terugkwam in de wedstrijd en Jordy Thomassen zelfs de 3-0 binnenschoot, blijft de malaise aanhouden voor de Leeuwarders, die op plek dertien staan en Marvin Peersman in de slotfase verloren met een rode kaart. Nummer negentien Helmond loopt drie punten uit op hekkensluiter Jong FC Utrecht, dat zaterdag tegen Fortuna speelt.