Aangeslagen Leekens: 'Van euforie naar depressie'

België liet het dinsdag in het Koning Boudewijn Stadion na een krankzinnige wedstrijd tegen Oostenrijk winnend af te sluiten: 4-4. Door de remise staan de Rode Duivels na vier wedstrijden slechts op vier punten en is de ploeg ver verwijderd van EK-kwalificatie.

Bondscoach Georges Leekens was na afloop tevreden met het vertoonde spel, maar kon allerminst leven met het resultaat. 'De goden waren niet met ons. We hadden met 8-2 moeten winnen', laat de Belgische keuzeheer weten aan Het Nieuwsblad.

'We spelen aanvallend een goede match. Zet al onze kansen achter elkaar en je hebt een samenvatting die tot twee uur 's nachts duurt', aldus Leekens. 'Maar Oostenrijk schoot alle kansen raak. Wij hadden als jonge ploeg nog last met onze efficiëntie. We gingen van euforie van depressie en dan weer terug, maar de mentaliteit was om u tegen te zeggen.'

Namens de bezoekers waren Franz Schiemer (2), Marko Arnautovic en Martin Harnik (in blessuretijd) trefzeker. Bij België had opnieuw het Genk-duo Jelle Vossen/ Marvin Ogunjimi een belangrijk aandeel in de doelpuntenproductie. Vossen zorgde met zijn eerste interlandtreffer voor het openingsdoelpunt, terwijl Ogunjimi (ook tegen Kazachstan al twee keer trefzeker) in de 87ste minuut België langszij schoot (3-3), waarna Nicolas Lombaerts de thuisploeg het volle pond leek te bezorgen. Harnik zorgde in de ultieme slotfase echter alsnog voor een puntendeling.

Bij de Rode Duivels was eveneens een belangrijke rol weggelegd voor Jan Vertonghen. De Ajacied keerde terug in de basis en stond aan de basis van de 2-2. Uit zijn voorzet kopte Marouane Fellaini de 2-2 binnen. Bovendien vergreep Paul Scharner zich na 68 minuten aan Vertonghen, waardoor Oostenrijk met tien man kwam te staan.

Vossen had na afloop te kampen met gemengde gevoelens. 'Je kan niet tevreden zijn met een gelijkspel als je de wedstrijd hebt gezien', vertelt hij aan De Morgen. 'We hebben ongelooflijk veel kansen gehad, maar hebben het niet kunnen afmaken. Ik maak hier vanavond wel mijn eerste doelpunt, maar had veel liever niet gescoord en toch gewonnen. Ik blijf met een wrang gevoel achter. Het had hier vandaag even goed 10-7 kunnen zijn. Maar we moeten er blijven in geloven. In deze groep zit veel meer dan we hebben laten zien.'

Lombaerts leek zich met zijn rake kopbal in de negentigste minuut te kronen tot matchwinner, maar kwam bedrogen uit. De doelpuntenmaker baalt. 'Na de 4-3 waan je je de koning te rijk. Als je dan alsnog de deur op de neus krijgt, is dat des te pijnlijker. Het was bijzonder stil in de kleedkamer. Hoe je het ook draait of keert: als je vier keer scoort, moet je altijd winnen. Dit is een gemiste kans, zeker als je weet dat Turkije vandaag verloren heeft. Maar we mogen de moed niet laten zakken, alles is nog mogelijk. Zeker als we in onze volgende wedstrijden spelen zoals we vandaag speelden.'