Groep A: Hiddink onderuit, België en Oostenrijk vermaken

Turkije heeft de tweede nederlaag in vijf dagen geleden. De ploeg van Guus Hiddink ging verrassend onderuit in de uitwedstrijd tegen Azerbeidzjan. Duitsland blijft de ongeslagen leider in Groep A. Lukas Podolski leidde zijn ploeg naar een overwinning in het uitduel met Kazachstan. België en Oostenrijk profiteerden niet volledig van de misstap van de Turken en kwamen na een waanzinnige wedstrijd een gelijkspel overeen.

Azerbeidjan-Turkije 1-0Na de 3-0 nederlaag tegen Duitsland van vrijdag wisten Turkije en coach Hiddink dat een zege noodzakelijk was om in het spoor van Die Mannschaft te blijven en de achtervolgers niet te dichtbij te laten komen. Die opzet mislukte. De Turken verloren van Azerbeidzjan dat al twee keer (2-0 van Oostenrijk en 6-1 van Duitsland) verloren had in de poule.

De winnende treffer kwam op schitterende wijze tot stand. In de 38ste minuut mocht de thuisploeg een hoekschop nemen en deze werd laag in het strafschopgebied gebracht. Twee Azerbeidzjanen stapten over de bal heen zodat Rashad F. Sadygov vrij kon uithalen. De verraste Turkse defensie en doelman Volkan Demirel waren te verbijsterd om de 1-0 te voorkomen.

Turkije drong nog wel aan en kreeg ook kansen op de gelijkmaker, maar kwam zelf ook enkele malen niet slecht weg bij counters van Azerbeidzjan. Doelpunten vielen er echter niet meer.

Kazachstan-Duitsland 0-3Met kunst- en vliegwerk haalde Kazachstan zonder schade de rust. De Duitsers waren beduidend beter en kregen kans op kans, maar Andrei Sidelnikov, de goalie van de thuisploeg, hield op een zeer onorthodoxe wijze zijn doel schoon. Vlak na de hervatting gebeurde alsnog het onvermijdelijke. Mesut Özil lanceerde Lukas Podolski die met een knappe pass Miroslav Klose bediende. Vanuit de draai trof hij doel.

Een kwartier voor tijd besliste Mario Gomez de wedstrijd. Na een uitstekende een-twee met Podolski schoot de invaller vanuit een lastige hoek binnen. In de slotfase bekroonde Podolski een voortreffelijke wedstrijd met een even voortreffelijk doelpunt. Met een noodgang denderde de aanvaller van 1. FC Köln door de Kazachstaanse defensie en rondde af met een harde pegel.

België-Oostenrijk 4-4België en Oostenrijk hadden door het verlies van Turkije beide de kans zich achter Duitsland te positioneren op de tweede stek in Groep A. Aan een krankzinnige wedstrijd hielden de ploegen een punt over. De thuisploeg opende het bal, in de twaalfde minuut, via een snelle counter die Jelle Vossen als doeltreffend eindstation had.

Nog geen twee minuten later kon Franz Schiemer namens Oostenrijk de gelijkmaker binnenkoppen uit een hoekschop. Na een half uur was de goed spelende Marko Arnautovic verantwoordelijk voor de 2-1 voor de bezoekers. De oud-FC Twente-speler liet oud-PSV’er Timmy Simons zijn hielen zien en schoot verwoestend hard binnen.

De Belgen kregen enkele voortreffelijke kansen maar troffen telkens Jürgen Macho die met enkele knappe reflexen de Rode Duivels van scoren hield. Vlak na rust tastte de Oostenrijkse goalie echter mis en kon Marouane Fellaini de gelijkmaker op het scorebord koppen. Iets na het uur moest de thuisploeg weer in de achtervolging toen Schiemer zijn tweede van de avond maakte.

Kort daarop kreeg België een steun in de rug toen Paul Scharner een rode kaart kreeg. De ploeg van Georges Leekens leek in de slotfase zelfs de zege in handen te hebben toen Marvin Ogunjimi en Nicolas Lombaerts het Koning Boudewijn Stadion lieten ontploffen met treffers die voor een 4-3 voorsprong zorgden. In de blessuretijd vond Martin Harnik echter een gaatje tussen de benen van Logan Bailly en zorgde voor een doelpuntrijke remise.