Roma en Strootman overtuigend naar groepswinst

AS Roma en Kevin Strootman hebben zich donderdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. Viktoria Plzen werd met ruime cijfers verslagen. Internazionale werd eerder op de avond uitgeschakeld. Voor de tweede keer deze groepsfase was Hapoel Beer Sheva te sterk. Er was ook winst voor Sparta Praag en Schalke 04.

AS Roma Viktoria Plzen 4-1
De Romeinen, met Strootman in de basis, dankten de zege voor een groot deel aan spits Edin Dzeko. De Bosnische aanvaller opende de score en zorgde in de tweede helft voor de tweede Roma-treffer. Tussendoor had Martin Zeman voor de gelijkmaker gezorgd. Met nog een half uur te gaan en een 2-1 tussenstand op het scorebord hielden de Tsjechische bezoekers nog hoop op een punt, daar maakte Diego Perotti een eind aan. Met een Rabona verraste hij doelman Matús Kozácik: 3-1. Even later was hij de aangever bij de 4-1 van Dzeko, wat voor de spits zijn derde doelpunt was.

Roma is door de overwinning groepswinnaar in Groep E. Concurrent Austria Wien verloor van Astra Giurgiu (1-2), waardoor het verschil tussen de clubs opliep tot vijf punten. Plzen is uitgeschakeld, terwijl Astra met zeven punten de tweede plaats inneemt.

Hapoel Beer Sheva Internazionale 3-2
Inter wilde vooral wraak nemen voor de beschamende 0-2 nederlaag in september, toen de ploeg nog onder leiding stond van Frank de Boer. Collega-trainer Stefano Pioli deed het bij zijn Europese debuut bij Inter aanvankelijk beter dan zijn ontslagen voorganger. Aanvoerder Mauro Icardi zette zijn ploeg op voorsprong met een intikker op aangeven van Éder, die ook een assist verzorgde bij de 0-2 van Marcelo Brozovic.

In de tweede helft gaf Inter de winst echter weg. Na bijna een uur spelen deed de Israëlische thuisploeg iets terug via Lúcio Maranhão. Een kwartier later kreeg doelman Samir Handanovic van Inter zijn tweede gele kaart en ging de bal op de stip. De voor Éver Banega ingevallen reservekeeper Juan Carrizo keerde de strafschop van Anthony Nwakaeme niet: 2-2. In de extra tijd deed Ben Sahar (ooit actief voor De Graafschap en Willem II) Inter de das om met een late treffer. De Italianen hebben drie punten, terwijl Hapoel en Southampton er zeven hebben.

Ontlading bij Hapoel Beer Sheva na de 3-2 zege op Internazionale.

Sparta Praag Southampton 1-0
Vol ongeloof zochten de spelers van Southampton in de rust de kleedkamer op. De Engelsen waren oppermachtig en kregen kansen op een treffer, maar na 45 minuten stond het 1-0 voor Sparta. De voltallige verdediging van Southampton, inclusief aanvoerder Virgil van Dijk, had bij een vrije trap van Borek Dockal geen oog voor de vrijstaande Costa Nhamoinesu. De aanvaller rondde in één keer af en zorgde na elf minuten voor de openingstreffer.

Southampton bewijst zichzelf in Groep K een slechte dienst met de nederlaag in Praag. De Engelsen moeten in de laatste speelronde minimaal gelijkspelen tegen Hapoel om een plek in de knock-outfase veilig te stellen. De Israëliërs hebben vijf punten, Southampton heeft zeven punten. Sparta Praag plaatst zich met twaalf punten sowieso als groepswinnaar voor de volgende ronde.

Schalke 04 – Olympique Nice 2-0
Het al geplaatste Schalke krabbelt op in de Bundesliga en blijft oppermachtig in Groep I van de Europa League door ook de vijfde wedstrijd winnend af te sluiten. De openingstreffer van Schalke was opmerkelijk te noemen. Een schot van net buiten het strafschopgebied van Max Meyer werd aangeraakt door een verdediger, waardoor keeper Yoan Cardinale moeite had om de bal te vangen. Aanvaller Yevhen Konoplyanka ging het duel aan en scoorde. Scheidsrechter Aliyar Aghayev zag er geen overtreding in.

Verdediger Dennis Aogo besliste het duel in de slotfase. Hij benutte een strafschop. Schalke stelt de groepswinst definitief veilig met de zege op Nice. De Duitsers hebben vijftien punten, terwijl FK Krasnodar door het gelijkspel tegen Red Bull Salzburg (1-1) op zeven punten komt.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Alle standen zijn hier terug te vinden.