Publieke belangstelling in Jupiler League loopt fors terug

De teruglopende toeschouwersaantallen zijn in de Jupiler League nog veel groter dan in de Eredivisie.

Publieke belangstelling in Jupiler League loopt fors terug

In de hoogste afdeling verdween tot dusverre circa vijf procent van de supporters. Een niveau lager gaat het zelfs om veertien procent dat is afgehaakt. Dit blijkt uit een vergelijking bij de veertien clubs die vorig seizoen eveneens in de Jupiler League uitkwamen. Een jaar geleden trokken de clubs gemiddeld 3.457 bezoekers, nu nog 2.978.

Van die veertien clubs trekt Sparta Rotterdam in de thuiswedstrijden de meeste fans, gemiddeld 5.248 toeschouwers. Bij Almere City FC zitten gemiddeld slechts 1.069 supporters. Van alle twintig Jupiler League-clubs staat het vorig seizoen gedegradeerde Willem II wat toeschouwersaantallen betreft bovenaan met 8.042 bezoekers.

Nieuwkomer Jong FC Twente sluit de rij afgetekend. Dat team trekt in de Grolsch Veste gemiddeld slechts 773 fans. Ajax werd overigens maandagavond tegen FC Dordrecht op De Toekomst door 266 belangstellenden bezocht.

Alleen bij FC Dordrecht, FC Eindhoven en Telstar is een lichte stijging te zien. De grootste daler is De Graafschap waar ze liefst 37 procent van de fans van de tribunes zagen verdwijnen. Fortuna Sittard (28 procent) en Sparta Rotterdam (22 procent) hebben eveneens problemen doordat ze een hele massa supporters hebben zien afhaken.

In de Eredivisie trokken de zestien clubs die daar ook vorig seizoen speelden samen 335.000 toeschouwers, nu blijft de teller vooralsnog steken op 319.000. De clubs die het meeste last hebben van teruglopende toeschouwersaantallen zijn FC Utrecht (daling van ruim zeventien procent), Vitesse (ruim zestien procent) en NEC (bijna zestien procent).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen