Ongrijpbare Memphis wijst Man Utd weg naar CL

Dankzij Memphis Depay heeft Manchester United het eerste duel in de play-offs om een Champions League-ticket met 3-1 gewonnen. De van PSV overgekomen aanvaller was op Old Trafford een constante plaag voor Club Brugge en draaide met twee fraaie goals een vroege achterstand om. In de laatste minuut was hij met een assist nog eens goud waard.

De ploeg van manager Louis van Gaal startte op Old Trafford aan het derde officiële duel van het seizoen met Daley Blind opnieuw in de achterhoede en Memphis vanaf de linkerflank. De Belgische bezoekers, met Ruud Vormer in de basis, zorgden in de achtste minuut dat het thuispubliek even muisstil was. Een vrije trap van Víctor Vázquez werd licht getoucheerd door Adnan Januzaj en uiteindelijk door Michael Carrick dusdanig van richting veranderd dat het een eigen doelpunt opleverde. Doelman Sergio Romero had ook geen antwoord.

Lang kon de ploeg van trainer Michel Preud'homme niet genieten van die voorsprong. Memphis nam immers vijf minuten na het openingsdoelpunt een harde pass van Carrick op de borst aan, wipte het speeltuig fraai over tegenstander Dion Cools heen om daarna een korte dribbel te besluiten met een droge knal in de hoek: 1-1. Voor Memphis was het zijn eerste officiële treffer in dienst van The Red Devils.

Memphis wordt bejubeld bij Manchester United. Ook Daley Blind juicht mee.

Ook na die goal bleef Memphis de gevaarlijkste aanvaller van United. Nadat hij eerst nog in kansrijke positie had afgelegd op Januzaj en doelman Sébastien Bruzzese een antwoord had op zijn afstandsknal, was het vlak voor rust wél raak. In de 43ste minuut werd de Oranje-international bediend door Blind en krulde hij de bal op zeer fraaie wijze in de verre hoek. Club-routinier Timmy Simons maakte dat al niet meer mee. De voormalige PSV-middenvelder moest kort voor de tweede goal van Memphis geblesseerd naar de kant.

Ook in de tweede helft veerde het publiek geregeld op bij acties van Memphis. De aanvaller bleef continu dreigend met zijn opportunistische spel, al liet hij na ruim een uur bij een razendsnelle Engelse tegenstoot een enorme kans onbenut. Ondanks een voortdurend overwicht bleef het lang bij 2-1 op Old Trafford, maar tegen tien man - Brandon Mechele kreeg in de tachtigste minuut zijn tweede gele kaart - droeg Memhpis alsnog bij aan de 3-1. Invaller Marouane Fellaini verzilverde in de allerlaatste minuut met zijn hoofd een fraaie voorzet van de Nederlandse uitblinker. Daarmee deed de Belg zijn voormalige coach Preud'homme, met wie hij samenwerkte bij Standard, pijn.

Twintigste
United boekte zodoende op de valreep alsnog een riante zege. Volgende week woensdag is de return in België. Als de formatie van Van Gaal dan stand houdt, schaart het zich met die twintigste deelname aan het miljoenenbal bij recordhouders Barcelona, Real Madrid en FC Porto.

Met Memphis als linksbuiten en Daley Blind als centrale verdediger won Manchester United ook het derde officiële duel van het seizoen. De twee Oranje-internationals tekenden bovendien gezamenlijk voor de 2-1.