Van Gaal onder druk voor cruciale clashes met Club Brugge

Reacties

Louis van Gaal stuit vanavond met Manchester United op Club Brugge in de play-off van de Champions League. Het seizoen is pas net onderweg, maar de druk op Van Gaal is al enorm.

Van Gaal onder druk voor cruciale clashes met Club Brugge

Van Gaal leidde zijn mannen vorig seizoen naar de vierde plaats in de Premier League. Hij voldeed daarmee aan de minimale eis die Manchester United aan hem gesteld had, maar van een leien dakje ging het bepaald niet. In een seizoen dat getekend werd door systeemwisselingen en personele veranderingen belandde United met vallen en opstaan in de topvier.

Kritiek
Na ruim en jaar op Old Trafford en nog een handvol miljoenenaanwinsten later lijkt Van Gaal met 4-2-3-1 nu eindelijk een vast systeem gevonden te hebben, maar ondanks zeges op Tottenham Hotspur en Aston Villa kreeg United ook dit seizoen al veel kritiek van Engelse media en analytici. Het spel van The Red Devils zou stroperig, voorspelbaar en fantasieloos zijn. De statistieken onderstrepen die kritiek, want de eerste twee competitieduels leverden in totaal slechts zes schoten tussen de palen op.

'Verdedigend staat het heel aardig, maar over de aanval maak ik me zorgen', zei voormalig United-aanvoerder Gary Neville na het duel met Aston Villa. 'Wedstrijden van United zijn niet leuk om naar te kijken. Er worden nauwelijks kansen gecreëerd. Ik heb het idee dat de aanvallers meer vrijheid nodig hebben. United is in mijn ogen nu een ploeg die moeilijk is om te verslaan, maar zelf ook veel moeite heeft om wedstrijden te beslissen.'

Vlijmscherp
Doordat de duels met Tottenham en Villa ondanks het povere aanvalsspel zeges opleverden, kon Van Gaal de kritiek eenvoudig afweren. 'Maar aangezien de club in een jaar bijna 300 miljoen euro heeft uitgegeven aan spelers, mogen supporters meer verwachten dan alleen punten. Het voetbal dat Van Gaal zijn elftal laat spelen is traag en resultaatgericht. Af en toe vraag je je af of de tactieken van Van Gaal nog wel van deze tijd zijn', was het vlijmscherpe commentaar van The Manchester Evening News eerder deze week.

Het klimaat waarin United twee cruciale duels gaat afwerken met Club Brugge is broeierig. Kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League wordt als vanzelfsprekendheid gezien tegen de vice-kampioen van een relatief klein voetballand als België. Uitschakeling is geen optie. Kortom: Van Gaal heeft tegen Club Brugge meer te verliezen dan te winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.