Nederlanders in de Premier League: Hans Segers

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 15 op die lijst: Hans Segers, die tot 119 duels kwam in de hoogste afdeling van Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Hans Segers

Hans Segers keepte meer wedstrijden in de hoogste Engelse afdeling dan Edwin van der Sar. Maar het leeuwendeel van zijn 326 optredens vond plaats voor de oprichting van de Premier League in 1992, vandaar dat de doelman eigenlijk flink wordt tekortgedaan met een vijftiende plaats in dit klassement. Mooie jaren in dienst van Nottingham Forest en Wimbledon tellen dus even niet mee. Bij laatstgenoemde club werd hij de opvolger van de legendarische Dave Beasant, die in 1988 een heldenrol vertolkte in de met 1-0 gewonnen FA Cup-finale tegen Liverpool.

Dus maar meteen door naar 1992, waarna het grote voetbalcircus zou losbarsten in Engeland. Ineens groeiden de bomen tot in de hemel, schoten de modernste voetbaltempels als paddenstoelen uit de grond en werd de ene na de andere wereldster met het grote geld naar deze nieuwe competitie gelokt. Maar één club paste totaal niet bij deze hervormingen. Wimbledon had niet eens een stadion dat voldeed aan de eisen om op het hoogste niveau te spelen. De Londenaren speelden hun thuiswedstrijden op Selhurst Park, de thuishaven van Crystal Palace.

Wimbledon ging door het leven als The Crazy Gang, als een stelletje idioten die alle registers opentrokken om met intimidatievoetbal te overleven in het voetbalwalhalla. En dat lukte lang (tot 2000), met zelfs een zesde plaats in 1994. Vinnie Jones was de leider van deze verkapte straatbende, waarin de rolverdeling voor iedereen duidelijk was. En Segers was daarbij een meer dan betrouwbare keeper, wat ook bleek toen schandaalkrant The Mirror de Nederlander samen met John Fashanu en Bruce Grobbelaar noemde in een matchfixingschandaal.

Hans Segers uit Eindhoven was ineens wereldnieuws, maar natuurlijk niet op de manier waarop hij dat wenste. Vanuit zijn omgeving twijfelde niemand aan zijn integriteit en jaren na de aanklacht werd het drietal vrijgesproken van alle verdenkingen. De naam van Segers was gezuiverd, maar niemand herinnerde hem nog om zijn kwaliteiten als keeper. Met een hoofdrol namens Wolverhampton Wanderers in het toernooi om de FA Cup veranderde dat. Door tegen Leeds United een penalty van Jimmy Floyd Hasselbaink te stoppen, bereikte hij met de club van het tweede niveau de halve finale.

In zijn nadagen vond Segers met Tottenham Hotspur nog een mooie club waar hij als reservekeeper kon afsluiten. Eenmaal kwam hij zelfs namens die club nog in actie op het hoogste niveau, voordat hij als keeperstrainer aan de slag ging. Zelf heeft hij tijdens alle hectiek rond zijn persoon altijd steun gevonden in het geloof, beschrijft hij in zijn boek The Final Score. Hij doet zijn verhaal ook in kerken. Daarbij is zijn volledige voornaam - Johannes, de door God begenadigde - zeer toepasselijk.

Hans Segers in de Premier League:
Seizoen Club Duels
1992/93 Wimbledon 41
1993/94 Wimbledon 41
1994/95 Wimbledon 32
1995/96 Wimbledon 4
1998/99 Tottenham Hotspur 1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.