Groep G: geniale Zlatan houdt Zweden in spoor Oostenrijk

Terwijl koploper Oostenrijk in Groep G zonder problemen Liechtenstein opzij zette, boekte Zweden met dank aan Zlatan Ibrahimovic de tweede zege in de EK-kwalificatiereeks.

Moldavië – Zweden 0-2
In de eerste helft had Zweden tevergeefs gezocht naar een gaatje in de defensie van Moldavië, de hekkensluiter met één punt. Maar de wedstrijd was na de rust koud elf seconden hervat of de bal lag wél in het Moldavische doel.

Dankzij een blunder van keeper Ilie Cebanu kon Ibrahimovic zijn genialiteit tentoonspreiden. De uittrap van de Moldavische keeper was uitermate slecht, maar de manier waarop de PSG-spits de bal met het hoofd in het doel werkte getuigde van zijn kwaliteiten.

De doeltreffende actie van Ibrahimovic bleek in Chisinau de basis voor het succes van Zweden, dat pas in de slotfase het overwicht helemaal in de score tot uitdrukking bracht. Ibrahimovic velde het vonnis door een strafschop onberispelijk binnen te schieten. Vadym Bolokhan was in de fout gegaan op invaller Emil Forsberg.

Dankzij de overwinning blijft Zweden - dat in blessuretijd Andreas Granqvist zijn tweede gele kaart zag incasseren - in het spoor van koploper Oostenrijk. De achterstand is nog steeds vier punten.

Liechtenstein – Oostenrijk 0-5
Oostenrijk bevestigde de koppositie in Groep G met een simpele zege op Liechtenstein. De ploeg van bondscoach Marcel Koller kon na ruim een kwartier de overwinning op het buurland al nauwelijks meer ontlopen. Martin Harnik en Marc Janko (ex-FC Twente) zorgden voor een comfortabele marge.

David Alaba deelde na bijna een uur de genadeklap uit met een fraai schot van 25 meter. Daarmee revancheerde de Bayern-middenvelder zich voor zijn gemiste strafschop eerder in de wedstrijd. Zlatko Junuzovic en Marko Arnautovic maakten het Oostenrijkse feest in Vaduz compleet; 0-5.

Het duel Montenegro-Rusland is later afgelopen omdat het bijna een half uur werd onderbroken.