Groep G: eerste zege Zweden, Capello verder onder druk

Zweden heeft thuis tegen Liechtenstein zijn eerste overwinning geboekt in de EK-kwalificatie. Rusland bleef steken op een gelijkspel tegen Moldavië, dat zijn eerste punt pakte in deze kwalificatiereeks. Oostenrijk heeft thuis afgerekend met Montenegro en is koploper.

Zweden - Liechtenstein 2-0
Het was bij vlagen eenrichtingsverkeer in Solna, waar Zweden en Liechtenstein elkaar troffen in de derde speelronde van de EK-kwalificatie. De thuisploeg was na gelijke spelen tegen Oostenrijk en Rusland (beide 1-1) op zoek naar een zege en die kwam er ook. Zonder de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic kwam Zweden in de 34ste minuut via Erkan Zengin op voorsprong.

De speler van Eskisehirspor schoot via Ivan Quintans en de drie punten waren in de knip toen Jimmy Durmaz kort na rust 2-0 maakte. De tweede helft was slechts 25 seconden oud toen de vleugelaanvaller van Olympiakos Piraeus scoorde. Daar ging overigens een enorme blunder van Cengiz Bicer aan vooraf. De doelman van Liechtenstein wilde een terugspelbal wegtrappen, maar raakte de bal helemaal verkeerd.

Zweden kreeg daarna kansen om de score op te voeren, vooral invaller Branimir Hrgota was dicht bij de derde treffer, maar het bleef bij 2-0. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén deed daarom goede zaken in de EK-kwalificatie. Met vijf punten uit drie duels is Zweden derde achter Oostenrijk (zeven punten) en Rusland (vijf punten).

Oostenrijk - Montenegro 1-0
Oostenrijk heeft onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis de goede start aan de EK-kwalificatiereeks een vervolg gegeven. In eigen huis werd Montenegro nipt verslagen. Voormalig FC Twente-speler Marko Arnautovic leidde in de 24ste minuut de enige treffer in. Hij brak door op de linkerflank en vond spits Rubin Okotie, die goed afrondde.

Dankzij de zege maakt Oostenrijk een goede kans om voor de tweede keer in de historie deel te nemen aan het EK. Tot dusverre was het Alpenland alleen in 2008 van de partij, toen het samen met Zwitserland organisator was van het eindtoernooi. Na drie duels is Oostenrijk met zeven punten koploper in Groep G, met twee punten voorsprong op achtervolger Rusland.

Rusland - Moldavië 1-1
Rusland is thuis tegen Moldavië niet verder gekomen dan een gelijkspel. De Russen waren de bovenliggende partij, maar waren ongelukkig in de afwerking. Artem Dzyuba zorgde in de 73ste minuut met een strafschop voor de voorpsorng van de thuisploeg. Nog geen minuut later stond Moldavië echter alweer op gelijke hoogte. Alexandru Epureanu kopte een hoekschop binnen en bepaalde de eindstand op 1-1. Donderdag was dat ook al de uitslag, toen Rusland op bezoek ging bij Zweden.

De onrust rond bondscoach Fabio Capello (foto) neemt daardoor toe. De Italiaan staat al sinds het afgelopen WK, toen Rusland al in de groepsfase sneuvelde, onder druk.