Geschorste arbiter levert AZ geen straf op

AZ hoeft niet langer te vrezen voor een sanctie van de UEFA voor een incident uit januari 2012. Toen speelden de Alkmaarders tijdens een trainingskamp in het Turkse Belek onder begeleiding van een illegale, Bulgaarse scheidsrechter.

Waar AZ dacht dat het oefenduel met Werder Bremen (1-2 verlies) evenals het treffen met Wehen Wiesbaden geleid werd door de Bulgaar Raicho Raitchev, was dat de voor het leven geschorste landgenoot Latschesar Jonov. De tweede leidsman mocht de fluit niet meer hanteren vanwege zijn betrokkenheid bij matchfixing.

Dat stelt ook de nodige dubieuze beslissingen van hem, enkele volstrekt onverklaarbare strafschoppen, een onterecht afgekeurd Werder-doelpunt en liefst twaalf minuten blessuretijd in een ander daglicht. Toenmalig trainer Gertjan Verbeek sprak direct al zijn bevreemding uit over het fluiten van Jonov.

'AZ is door de UEFA Disciplinary Inspector vrijgepleit van schuld in de zaak rondom de illegale scheidsrechter op het trainingskamp in Belek in januari 2012', zo laten de Alkmaarders op de clubwebsite weten. 'Na twee jaar onderzoek kwam de UEFA Disciplinary Inspector tot de conclusie dat AZ geen blaam treft in deze kwestie. De wedstrijdorganisator werd door het orgaan van de Europese voetbalbond wel berispt voor onzorgvuldig handelen.'