AZ in trainingskamp sterker dan Duitse derdeklasser

AZ heeft vrijdag in het Turkse Belek de oefenwedstrijd tegen de Duitse derdeklasser Duitse SV Wehen Wiesbaden gewonnen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek (foto) zegevierde met 3-1. Deze stand stond bij rust reeds op het scorebord.

Rasmus Elm opende de score vanaf elf meter, nadat Roy Beerens even eerder in het strafschopgebied gevloerd was. Niet veel later trok Marco Christ de stand, eveneens uit een strafschop, gelijk.

Daarna liepen de Alkmaarders door doelpunten van Johann Berg Gudmundsson en Adam Maher simpel uit naar 3-1.

Zaterdagmiddag speelt AZ de laatste oefenwedstrijd van het trainingskamp in Turkije. FK Baku uit Azerbeidzjan is dan de tegenstander.

Overigens kwam vrijdagavond ook aan het licht dat een eerdere oefenwedstrijd van AZ in Turkije, tegen Werder Bremen (1-2), blijkt te zijn gefloten door de omstreden Bulgaarse scheidsrechter Loetsjezar Jonov. Volgens de nationale tv-zender BNT floot deze vorig jaar op non-actief gezette arbiter het duel onder een valse naam, want de wedstrijd had onder leiding moeten staan van Raitsjo Raitsjev.

'Dit verhaal bewijst eens te meer dat ons besluit hem te schorsen juist was', reageerde Kostadin Kostadinov, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de de Bulgaarse voetbalbond (BFU). Jonov en zijn assistenten Taroelev en Mitev behoorden tot de arbiters die in 2011 buitenspel werden gezet omdat ze internationale wedstrijden in Zuid-Amerika hadden geleid zonder de Bulgaarse bond daarin te kennen.

De echte Raitsjev toonde zich ook onaangenaam verrast, niet in de laatste plaats door de verrichtingen van zijn 'naamgenoot'. Die gaf een dubieuze strafschop aan AZ die door Rasmus Elm werd benut en liet de tweede helft om onduidelijke reden liefst 55 minuten duren. Hoe een en ander heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Kostadinov heeft de BFU gevraagd de zaak te rapporteren bij de UEFA, die ongetwijfeld nader onderzoek zal instellen. Foto: VI Images