AZ ongewild wereldnieuws als speelbal in grijs circuit

De nummer één van Nederland lijkt ongewild terecht gekomen in het grijze circuit van de voetbalcorruptie. Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek speelden de Alkmaarders twee oefenduels onder leiding van een Bulgaarse scheidsrechter, die in eigen land is geschorst.

AZ ongewild wereldnieuws als speelbal in grijs circuit

Men verdenkt hem van banden met goksyndicaten. Niet alleen in de wedstrijd tegen Werder Bremen maar ook in het duel met SV Wehen Wiesbaden viel de man op door het geven van vreemde strafschoppen en andere beslissingen, zo na onderzoek van VI in een artikel dat vanaf vandaag in de winkel ligt.

De Bulgaar bleek wederom onder de naam van een collega te fluiten. Alleen in de eerste helft gaf hij al direct twee discutabele strafschoppen. Op de foto’s die de media-afdeling van AZ publiceerde, is het allemaal haarscherp te zien. Het gaat hier helemaal niet om meneer Raichev, de tweede divisie arbiter die in het verslag van AZ wordt genoemd. En de naam die de man zelf opgaf. Nee. Die zat gewoon thuis in Bulgarije.

Na het zien van de beelden diende hij een aanklacht in bij de Bulgaarse scheidsrechtersbond. Die stapte direct naar de overkoepelende federatie. Dit is een heel ander figuur. Dit is de beruchte Luchezar Yonov! Het bedrog tegen Werder Bremen leidde al tot onrust in Duitsland en Bulgarije waar de betrokken bonden actie ondernemen.

Werder Bremen legt de verantwoordelijkheid bij AZ. De Alkmaarders waren verantwoordelijk voor de organisatie. Ook gaat de club in het vervolg zelf de paspoorten van de arbitrage controleren. AZ wijst weer naar de Turkse organisatie en zegt niets van doen te hebben met het aanstellen van scheidsrechters. (Tom Knipping & Iwan van Duren) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's
  • Meer over

  • AZ