Verbeek: 'Scheidsrechter kon er helemáál niets van'

In Duitsland is flinke commotie ontstaan over de geschorste arbiter die de oefenwedstrijd van AZ tegen Werder Bremen vorige week woensdag in Belek leidde. AZ-trainer Gertjan Verbeek herinnert zich de zwakke arbiter.

Verbeek: 'Scheidsrechter kon er helemáál niets van'

Het door de Alkmaarders met 2-1 verloren duel stond niet, zoals op het wedstrijdformulier vermeld, onder leiding van de Bulgaar Raicho Raitchev maar werd gefloten door diens landgenoot Latschesar Jonov. Die is sinds vorig jaar al door de Bulgaarse bond (BFU) geschorst. Hierdoor rijst het vermoeden dat het oefenpotje is misbruikt door talloze wedaanbieders.

'Ik kan er weinig mee', reageert coach Gertjan Verbeek tegenover VI. 'AZ heeft voor het trainingskamp de oefenduels aangevraagd. De organisatie zorgt vervolgens voor de aanstelling van het arbitrale trio, dat gebeurt allemaal buiten ons om.'

De wedstrijd tegen Werder Bremen stond bol van de opmerkelijke arbitraire beslissingen. Zo kreeg AZ een strafschop nagenoeg cadeau en werd liefst negen minuten bijgeteld.

Verbeek: 'Het viel ons wel op dat die scheidsrechter er helemáál niets van kon… Twee dagen later floot die man ons opnieuw tijdens het duel met SV Wehen Wiesbaden (3-1). Ook toen werd AZ een strafschop makkelijk toegekend. En hij keurde nog een doelpunt af wegens duwen. Lachwekkend omdat er niemand in de buurt stond… Maar dat die arbiter onder een valse naam heeft gefloten, wat moet ik er verder mee? De uitslag van die duels is niet belangrijk en ze hebben geen nadelige consequenties voor ons gehad. Ik lig er verder niet wakker van…' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's