'Oefenduel AZ-Werder geleid door geschorste arbiter'

Het door AZ met 2-1 verloren oefenduel met Werder Bremen kent een curieuze nasleep. Vorige week woensdag speelde de formatie van trainer Gertjan Verbeek in Belek haar eerste wedstrijd in 2012. Die blijkt onder leiding te hebben gestaan van een geschorste arbiter.

'Oefenduel AZ-Werder geleid door geschorste arbiter'

Bulgaarse media melden dat Latschesar Jonov zich heeft uitgegeven voor zijn landgenoot Raicho Raitchev, de man die tijdens AZ-Werder Bremen als dienstdoende arbiter op het wedstrijdformulier stond. Jonov is sinds vorig jaar door de Bulgaarse bond (BFU) geschorst. Zonder de bond te informeren had hij al wedstrijden in Venezuela en Argentinië geleid.

Tijdens het bewuste oefenduel nam hij enkele omstreden beslissingen. Zou was de aan AZ toegekende strafschop (benut door Rasmus Elm) omstreden, terwijl de arbiter negen minuten extra tijd bijtelde. Nu blijkt dat er bij minimaal negen wedaanbieders (voornamelijk afkomstig uit Azië) op de uitslag van AZ-Werder Bremen ingezet kon worden.

In het verleden zijn vaker oefenduels het mikpunt geweest van manipulatie. Dit was onder meer in 2011 het geval tijdens de oefeninterland tussen Bulgarije en Estland (2-2). Alle doelpunten werden gemaakt uit een strafschop.

Werder Bremen heeft maatregelen aangekondigd. Technisch directeur Klaus Allofs: 'Bij toekomstige oefenduels willen we dat scheidsrechters zich eerst legitimeren om dit soort gebeurtenissen uit te sluiten.' <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's
  • Meer over

  • AZ