Nederlandse makelaar bestelde corrupte arbiter voor AZ

Lees meer over goksyndicaten en de voetbalmaffia in VI nr. 11 die vanaf woensdag 14 maart in de winkel ligt.

Nederlandse makelaar bestelde corrupte arbiter voor AZ

De aan de gokmaffia gelinkte scheidsrechter die in januari twee wedstrijden van AZ floot is besteld door een Nederlandse makelaar. Dat blijkt uit onderzoek van Voetbal International.

Tijdens het trainingskamp in Belek leidde een Bulgaar met een vals paspoort twee oefenduels. Na afloop klaagde Gertjan Verbeek (foto) over de dramatische leiding. Dat was niet zo vreemd, want de Bulgaar bleek in eigen land levenslang geschorst voor banden met goksyndicaten.

De arbiter blijkt te zijn besteld door een man genaamd Ilengiz Gürel. Deze Turks-Nederlandse wedstrijdmakelaar was ingeschakeld door collega Atalay Mutlu uit Zutphen. Mutlu regelde voor AZ het trainingskamp, maar kon zelf geen scheidsrechter vinden.

Toevallig kwam Gürel in de hotellobby twee onbekende Macedoniërs tegen die scheidsrechters aanboden. Vervolgens belde Gürel naar Mutlu die akkoord ging. Even later nam de nepscheidsrechter de een na de andere dramatische beslissing.

Gürel heeft geen idee over de achtergronden van de Macedoniërs. 'Ik kende ze niet.' Volgens hem wordt de arbitrage voor de Nederlandse clubs op trainingskamp bijna altijd zo geregeld. 'Wat boeit mij het nou hoe die scheidsrechter heet?! Als hij maar niet te dik is.'

In het hotel waar de corrupte Bulgaar werd besteld logeerden ook AZ en het voltallige Nederlandse scheidsrechterskorps. De KNVB heeft de UEFA gevraagd om de verdachte wedstrijden te onderzoeken. 'Maar we hebben nog geen antwoord', aldus een woordvoerder van de bond. (Iwan van Duren & Tom Knipping)

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's
  • Meer over

  • AZ