Frankrijk drukt onmachtig Oranje met neus op de feiten

Reacties

Nederland ging op bezoek bij Frankrijk kansloos met 2-0 onderuit en leed daarmee zijn eerste verliespartij in achttien interlands. De wedstrijd bewees dat er voor Nederland vooral in defensief opzicht veel werk aan de winkel is.

Frankrijk drukt onmachtig Oranje met neus op de feiten

Voor Nederland was het treffen met Frankrijk een uitstekend peilmoment om te kijken hoe het er als vice-kampioen voor staat ten opzichte van de wereldtop. In dat licht zal Louis van Gaal niet vrolijk zijn geworden van wat hij in Parijs zag. Voor rust greep het dominante Frankrijk een dikverdiende 2-0 voorsprong, die het doodeenvoudig over de streep trok. Oranje was defensief en offensief onmachtig en heeft nog honderd dagen – dan begint het WK met het groepsduel met Spanje – voor een metamorfose.

De elftallen waarmee Frankrijk en Oranje aan het oefenduel begonnen vertoonden op het eerste oog veel overeenkomsten. Net als Louis van Gaal, die Jean-Paul Boëtius en Quincy Promes in de basis liet debuteren, stond er in de persoon van Antoine Griezmann ook bij Les Bleus een nieuweling aan de aftrap. Zowel Van Gaal als de Franse keuzeheer Didier Deschamps stelde bovendien vier spelers van 23 jaar of jonger op. Boëtius (19), Promes (22), Daley Blind (23) en Jordy Clasie (23) aan Nederlandse zijde, tegenover Eliaquim Mangala (23), Raphaël Varane (20), Paul Pogba (20) en Griezmann (22) bij Les Bleus.

Kwetsbaar
Daarmee hielden de overeenkomsten van beide teams eigenlijk wel op. Want terwijl de meeste spelers van Oranje hun brood verdienen in de Eredivisie, komen de Franse internationals stuk voor stuk uit in topcompetities. Dat niet te onderschatten verschil kwam al vroeg aan het licht. Hoewel Oranje in balbezit niet of nauwelijks onder deed voor Frankrijk, was het niveauverschil in defensief opzicht schrijnend.

Karim Benzema viert de 1-0 en wordt bejubeld door Mathieu Debuchy (links) en Paul Pogba (rechts).
Karim Benzema viert de 1-0 en wordt bejubeld door Mathieu Debuchy (links) en Paul Pogba (rechts).

Vooral in de omschakeling was Nederland zeer kwetsbaar. In de twintigste minuut voorkwam Ron Vlaar op de doellijn een goal van Karim Benzema na balverlies op de middellijn van Bruno Martins Indi. Die waarschuwing schudde Oranje niet wakker, want in de 33ste minuut werden de mannen van Van Gaal opnieuw uiteen gespeeld door een snelle tegenaanval van de Fransen. Benzema kreeg na een prachtige pass van Blaise Matuidi te veel ruimte van Martins Indi, waarna de spits van Real Madrid via de handen van Jasper Cillessen, die geen sterke indruk maakte bij dit moment, hard raak schoot: 1-0.

Ron Vlaar troeft Mathieu Valbuena én Gregory van der Wiel af in de lucht.
Ron Vlaar troeft Mathieu Valbuena én Gregory van der Wiel af in de lucht.

Tekenend
Vier minuten voor de pauze ging het weer op karateristieke wijze mis bij Nederland. De bal werd deze keer diep op de vijandige helft ingeleverd, maar Frankrijk counterde zich in razendsnel tempo naar de helft van Oranje waarna Mathieu Valbuena aan Matuidi een niet te missen kans bood: 2-0. De centrumverdedigers van Oranje, Vlaar en Martins Indi, waren in geen velden of wegen te bekennen en ook het middenveld was niet present om de opgestoomde Matuidi af te stoppen.

Nederland maakte in de tweede helft geen moment de indruk dat het in staat was er nog een wedstrijd van te maken. Integendeel: het oogde enkel opgelucht dat Frankrijk het met 2-0 wel welletjes leek te vinden. Kort na de pauze bracht Van Gaal met Karim Rekik een derde debutant binnen de lijnen. Hij wist zich net als Boëtius en Promes niet aan de misère te onttrekken, iets wat hem net als zijn mededebutanten natuurlijk niet kon worden aangerekend.

Sneijder
Twintig minuten voor het einde liet Van Gaal met Davy Klaassen ook een vierde speler debuteren. De jonge Ajacied verving Wesley Sneijder, voor wie het treffen met de Fransen in het bijzonder een testcase was, zo liet de bondscoach zich van tevoren ontvallen. In dat kader zal Sneijder zijn kansen op een plek in de WK-selectie geen goed hebben gedaan, want de speler van Galatasaray grossierde in balverlies en deed geen moment waar hij voor in het veld stond: kansen creëren.

Het enige positieve dat kan worden meegenomen uit de wedstrijd in Parijs is dat Van Gaal nog ruim drie maanden heeft om de mankementen in zijn team op te lappen. Daarbij valt te hopen dat bepalende en ervaren spelers op dat moment de vorm (Van Persie, Sneijder) en fitheid (Strootman, Robben) hebben zodat zij hun jonge medespelers op sleeptouw kunnen nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.