Oranje verdedigt zeldzaam goede reeks tegen Frankrijk

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Woensdagavond speelt Oranje om 21.00 uur in Parijs het oefenduel met Frankrijk.

Oranje verdedigt zeldzaam goede reeks tegen Frankrijk

Frankrijk

Het oefenduel met Oranje is voor Frankrijk de eerste van in totaal vier vriendschappelijke interlands in de aanloop naar het WK in Brazilië. Bondscoach Didier Deschamps heeft met Antoine Griezmann (vleugelspeler van Real Sociedad) en Lucas Digne (linksback van Paris Saint-Germain) twee debutanten opgeroepen, terwijl Eric Abidal en Samir Nasri buiten de selectie zijn gelaten.

Sinds het EK 2012, waarbij Frankrijk in de kwartfinale werd uitgeschakeld door de latere winnaar Spanje (2-0), werkte de ploeg van Deschamps achttien interlands af, met wisselend resultaat. De balans slaat met acht zeges en zes nederlagen (tegen vier gelijke spelen) nog wel positief door. De laatste interland van De Haantjes was de bevrijdende 3-0 thuiszege op Oekraïne in de play-offs voor een WK-ticket, na een eerdere 2-0 nederlaag in Kiev.

Uitgelicht
Dé man in vorm aan Franse zijde is aanvaller Karim Benzema. De 64-voudige international (achttien doelpunten) is momenteel bij zijn club Real Madrid wekelijks van grote waarde. Sinds de jaarwisseling was Benzema bij De Koninklijke goed voor elf doelpunten in dertien officiële wedstrijden. Inclusief zijn optredens in het eerste deel van dit seizoen én de interlands met Frankrijk staat de teller voor Benzema in deze jaargang al op 24 doelpunten in 42 officiële wedstrijden.

Nederland

Frankrijk, Ecuador, Ghana en Wales zijn de komende maanden de laatste sparringspartners van Oranje op weg naar de eerste WK-wedstrijd tegen titelverdediger Spanje, vandaag over exact honderd dagen. Hoewel er grote vraagtekens bestaan over de inzetbaarheid van Robin van Persie en Arjen Robben, heeft Nederland met Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Kevin Strootman nog genoeg zwaargewichten beschikbaar voor het duel met de Fransen.

De kans is groot dat vijf spelers woensdag in Parijs hun debuut maken voor Oranje: de PSV'ers Karim Rekik en Jeroen Zoet, Feyenoorder Jean-Paul Boëtius, FC Twente-aanvaller Quincy Promes en Ajacied Davy Klaassen. Van de overige zeventien spelers mogen Dirk Kuijt (98 interlands) en Sneijder (96) zich de meest ervaren internationals noemen.

Uitgelicht
Het Nederlands elftal is inmiddels al zeventien interlands op rij ongeslagen. Sinds de 4-2 nederlaag in en tegen België - bij het begin van de tweede ambtstermijn van Louis van Gaal als bondscoach - boekte Oranje elf zeges en speelde zes keer gelijk. Die reeks is de op één na langste serie zonder nederlaag in de Oranje-historie. Alleen tussen september 2008 en juli 2010 bleef Oranje langer ongeslagen (25 interlands). Nederland kwam in zestien van de achttien interlands in de tweede periode onder Van Gaal telkens tot scoren: alleen in de oefeninterlands tegen Duitsland (0-0) en Colombia (0-0) lukte dat niet.

Onderlinge historie

Frankrijk en Nederland stonden in het verleden 22 keer eerder tegenover elkaar. Slechts vijf van die wedstrijden hadden een competitief karakter: drie onderlinge EK-duels en twee ontmoetingen in een WK-kwalificatiereeks. Van de zeventien vriendschappelijke wedstrijden tegen De Haantjes won Oranje er zeven, tegen drie gelijke spelen en zeven nederlagen. In de 22 onderlinge duels maakte Oranje 51 doelpunten en Frankrijk 35.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22-06-1996 Frankrijk - Nederland   0-0* EK-eindronde
26-02-1997 Frankrijk - Nederland   2-1 Vriendschappelijk
21-06-2000 Nederland - Frankrijk   3-2 EK-eindronde
31-03-2004 Nederland - Frankrijk   0-0 Vriendschappelijk
13-06-2008 Nederland - Frankrijk   4-1 EK-eindronde

* verlies na strafschoppen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.