'Ethische commissie wil Blatter voor 90 dagen schorsen'

Reacties

De ethische commissie van de FIFA vergadert sinds maandag in Zürich over de penibele situatie van voorzitter Sepp Blatter en diens beoogde opvolger Michel Platini. Volgens de Duitse krant Die Welt en de BBC zal Blatter voor negentig dagen worden geschorst. Over Platini is volgens dat laatste medium nog geen besluit genomen.

'Ethische commissie wil Blatter voor 90 dagen schorsen'

Verschillende toonaangevende persbureaus meldden dat Abdoulaye Diop woensdag via een statement bekend heeft gemaakt dat de positie van Blatter wordt besproken. De Senegalees is een van de leden van de ethische commissie, die de bevoegdheid heeft FIFA-functionarissen tot nader order te schorsen als ze ervan worden verdacht de wereldvoetbalbond op een of andere manier in diskriet te hebben gebracht.

Dat gaat volgens de eerste geruchten ook gebeuren. Blatter zou bij een voorlopige schorsing van negentig dagen dan zijn bureau moeten leegmaken en zich niet meer in stadions mogen vertonen. Het definitieve besluit wordt volgens toonaangevende journalisten donderdag genomen door Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie. Dat orgaan zou aanbevelen Blatter tot nader order op non-actief te zetten. Woensdagavond was de man, die al sinds 1998 de leiding heeft, naar verluidt echter nog gewoon op kantoor.

Blatters adviseur Klauss Stohlker heeft tegenover de BBC inmiddels gereageerd. 'Het nieuws is vanmiddag gecommuniceerd met de president. Hij is kalm. Vergeet niet dat hij de ethische commissie zelf in het leven heeft geroepen. Het nog slechts om een voorlopige schorsing van negentig dagen, bovendien is hij nog niet geschorst. De commissie heeft nog geen besluit genomen, ze vergaderen nog verder.'

Justitie
De Zwitserse justitie opende onlangs een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter, die onder meer in opspraak is geraakt door een betaling van 1,8 miljoen euro aan zijn beoogde opvolger Michel Platini (foto). De 79-jarige Zwitser heeft sindsdien al meerdere malen benadrukt niet uit eigen beweging te zullen opstappen, voordat hij op 26 februari tijdens een speciaal congres afstand doet van de FIFA-troon.

Mong-Joon Chung haalde eerder deze dag opnieuw uit naar Blatter. De Zuid-Koreaan noemde de FIFA-baas hypocriet en een leugenaar en zei hem voor de rechter te willen slepen. De ethische commissie buigt zich ook over de praktijken van Chung, die ervan verdacht wordt medebestuurders te hebben gevraagd een fonds in het leven te roepen ter bevordering van de ontwikkeling van het wereldwijde voetbal in verband met het Zuid-Koreaanse bid voor het WK 2022.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.